Buka me Gërsheta është një nga traditat më të hershme të amvisave shqiptare, të cilat kujdesen ta përgatisin atë në raste të veçanta festimesh.
Si pjesë e rëndësishme e traditës dhe historisë së kulinarisë shqiptare ato njihen me emrin “Nusëza”
AgroWeb.org sjell më poshtë recetën e mrekullueshme, me të gjithë hapat që duhen ndjekur në përgatitjen e këtij gatimi special.
Receta e bukës gërshetë kërkon pak durim dhe kohë në përgatitje, kjo pasi procesi i përgatitjes së saj megjithëse i lehtë është pak i gjatë në kohë.
Buka me gërsheta është e butë dhe ka një shije të veçantë, pak të ëmbël dhe kombinohet në mënyrë të shkëlqyer me gjalpë e djathë.
Përgatitja e Bukës Gërshetë në Shtëpi:
Përbërësit:
½ kg miell gruri
5 kokrra vezë
100 gr gjalpë të shkrirë
100 ml qumësht
30 gr maja birre
150 gr sheqer
Pak kripë
Përgatitja:
Në një gotë me pak ujë të vakët shtojmë majanë dhe e përziejmë me një lugë të vogël derisa të shkrijë, dhe e shtojmë më pas në një tas ku kemi qumështin e vakët.
Në vijim, shtojmë një lugë të vogël kafeje me sheqer, pak kripë, gjysmën e miellit dhe i përziejmë mirë derisa të krijohet një brumë i njëtrajtshëm.
Brumin e lëmë të pushojë përreth dy orë derisa masa e tij të dyfishohet.
Në një tas të madh, rrahim vezët duke i hedhur pjesën tjetër të sheqerit, shtojmë gjalpin e shkrirë dhe gjysmën tjetër të miellit.
Dy orë pasi brumi ka pushuar dhe masa e tij është dyfishuar, e bashkojmë me brumin tjetër. E përziejmë me njëri tjetrin derisa të krijohen një masë brumi homogjen.
AgroWeb.org ju këshillon që brumi të jetë elastik por jo shumë i hollë. Nëse bëhet shumë i hollë atëherë shtoni edhe pak miell.
E lëmë sërish të pushojë dhe rrisë vëllimin e saj edhe për dy orë të tjera.
Pas dy orësh, brumin e ndajmë në dy pjesë. Krijojmë dy rripa të gjatë me të cilët krijojmë një gërshet, të cilin nëse preferoni mund t’i jepni formën e rrethit.
E vendosim në një tavë të lyer me pak gjalpë dhe pluhur mielli dhe e lëmë të pushojë edhe për 1 orë. Më pas e fusim të piqet në furrën e parangrohur.