Buka me Gërsheta është një nga traditat më të hershme të amvisave shqiptare, të cilat kujdesen ta përgatisin atë në raste të veçanta festimesh.

Si pjesë e rëndësishme e traditës dhe historisë së kulinarisë shqiptare ato njihen me emrin “Nusëza”

AgroWeb.org sjell më poshtë recetën e mrekullueshme, me të gjithë hapat që duhen ndjekur në përgatitjen e këtij gatimi special.

Receta e bukës gërshetë kërkon pak durim dhe kohë në përgatitje, kjo pasi procesi i përgatitjes së saj megjithëse i lehtë është pak i gjatë në kohë.

Buka me gërsheta është e butë dhe ka një shije të veçantë, pak të ëmbël dhe kombinohet në mënyrë të shkëlqyer me gjalpë e djathë.

Përgatitja e Bukës Gërshetë në Shtëpi:

 

Përbërësit:

½ kg miell gruri

5 kokrra vezë

100 gr gjalpë të shkrirë

100 ml qumësht

30 gr maja birre

150 gr sheqer

Pak kripë

 

Përgatitja:

Në një gotë me pak ujë të vakët shtojmë majanë dhe e përziejmë me një lugë të vogël derisa të shkrijë, dhe e shtojmë më pas në një tas ku kemi qumështin e vakët.

Në vijim, shtojmë një lugë të vogël kafeje me sheqer, pak kripë, gjysmën e miellit dhe i përziejmë mirë derisa të krijohet një brumë i njëtrajtshëm.

Brumin e lëmë të pushojë përreth dy orë derisa masa e tij të dyfishohet.

Në një tas të madh, rrahim vezët duke i hedhur pjesën tjetër të sheqerit, shtojmë gjalpin e shkrirë dhe gjysmën tjetër të miellit.

Dy orë pasi brumi ka pushuar dhe masa e tij është dyfishuar, e bashkojmë me brumin tjetër. E përziejmë me njëri tjetrin derisa të krijohen një masë brumi homogjen.

AgroWeb.org ju këshillon që brumi të jetë elastik por jo shumë i hollë. Nëse bëhet shumë i hollë atëherë shtoni edhe pak miell.

E lëmë sërish të pushojë dhe rrisë vëllimin e saj edhe për dy orë të tjera.

Pas dy orësh, brumin e ndajmë në dy pjesë. Krijojmë dy rripa të gjatë me të cilët krijojmë një gërshet, të cilin nëse preferoni mund t’i jepni formën e rrethit.

E vendosim në një tavë të lyer me pak gjalpë dhe pluhur mielli dhe e lëmë të pushojë edhe për 1 orë. Më pas e fusim të piqet në furrën e parangrohur.