Në shumicën e supermarketeve në Shqipëri, bikerinat me vezë ruhen në frigorifer.
Në disa vende të tjera Evropiane, vezët e ambalazhuara ruhen në temperaturë ambienti, sepse besohet se ruajtja në frigorifer konsiderohet si e panevojshme.
Përpjekja për kontrollin e cilësisë është një nga dukuritë më të përditshme me të cilën përballen konsumatorët.
Mbi të gjitha kur bëhet fjalë për produktet e konsumit të përditshëm si veza.
AgroWeb.org ju sjell disa këshilla praktike.
Frika nga salmonela
Salmonela është një lloj bakteri që jeton në sistemin tretës të shumë kafshëve.
Nëse këto kafshë apo shpendë përdoren si ushqim, atëherë ky bakter mund të shkaktojë sëmundje të rrezikshme.
Një infeksion i shkaktuar nga ky bakter shoqërohet me simptoma si të vjellat apo diarea.
Ky infeksion mund të jetë shumë i rrezikshëm për fëmijët apo njerëzit me imunitet të dobët.
Mënyra e përpunimit, magazinimit dhe gatimit të vezës është tepër e rëndësishme për të parandaluar infektimin nga Salmonela.
Nga ana tjetër, masat e një vendi të caktuar kundër Salmonelës janë faktor i përzgjedhjes së ruajtjes frigoriferike të vezëve.
Në frigorifer apo jo?
Sipas të dhënave të AgroWeb.org ruajtja në frigorifer garanton freskinë afatgjatë të vezëve.
Nga ana tjetër, vezët mund të përthithin aromat e ushqimeve të tjera që ruhen në frigorifer.
Rrjedhimisht, duhet t’i ruani vezët në ambalazhime kartoni dhe t’i mbroni nga aromat.
Shumë njerëz i ruajnë vezët në sirtarin e veçantë tek dera e frigoriferit.
Kjo konsiderohet e gabuar sepse hapja dhe mbyllja e shpeshtë e derës mund të shkaktojë luhatje temperature të vazhdueshme.
Një gjë e tillë nxit shumimin e baktereve dhe prish membranën mbrojtëse të vezëve.
Rrjedhimisht, vezët duhen mbajtur sa më thellë në frigorfer.
Vezët dhe gatimi
Disa ekspertë të gatimit pretendojnë se vezët e ruajtura në temperaturë ambienti janë më të mira për gatimet e pjekura.
Ata sugjerojnë që vezët të nxirren nga frigoriferi dhe të përdoren për gatim pas dy orësh.