Mbetjet e kungullit mund të riciklohen në një formë paketimi të biodegradueshëm që mund të zëvendësojë plastikën në paketimet e ushqimit, ka treguar një studim i ri.

Kunguj janë kultivuar në të gjithë globin për konsum dhe përdorim në dekorime dhe aktivitete festive, por lëkura dhe farat kanë mbetur si mbeturina tregtare.

Përshtatja e mbeturinave të ushqimit në paketimin miqësor me mjedisin mund të ndihmojë në zvogëlimin e përdorimit të plastikës dhe ndotjen që ajo shkakton. Pas larjes dhe tharjes së materialit që kishin mbledhur, studiuesit i hedhin lëvozhgën dhe farat në një pluhur, proces i cili heq të gjithë vajin.

Studiuesit më pas shtuan ujë në pluhur dhe përzien përbërësit, përpara se ta trajtonin me ultratinguj për të zbërthyer polimerët brenda. Përzierja e trajtuar u ftoh dhe plastifikua duke përdorur glicerinë, më e njohur për përdorimin e saj si një ëmbëlsues, dhe një emulsifikues soje për të ndihmuar përbërjet të përzihen.

Më në fund, përzierja që formon shtresën u derdh nëpër pllakat Teflon dhe u la për dy ditë të thahet në rreth 50 ° C, me klorur kalciumi të shtuar për forcim. Sipas Dr Badwaik dhe kolegëve, shtresat do të ishin idealë për aplikim në produkte ushqimore si bukë, tortë, ëmbëlsira, etj.

Zhvillimi i shtresës së hollë për paketim, të biodegradueshme është një nga opsionet më të mira për përdorimin efektiv të bashkëproduktit të industrisë ushqimore. Procesi do të jetë më kosto-efektiv për shkak të përdorimit të materialeve të mbetjeve dhe metodës së lehtë të bërjes së shtresave.