NURIE MEHAJ, E PARA DHE E VETMJA SHOFERE SHQIPTARE NË BOTË QË DREJTON NJË MAUNE 40 TONËSHE – Nga Ramiz LUSHAJ ​

1.

E mirënjohura shofere shqiptaro-amerikane NurijeMehaj, atje në Kaliforni, në perëndim të SHBA, e donkamionin (maune) e saj të tonazhit të lartë 40-tonësh, me një dashuri tejet të veçantë, përndryshe, si tëthuash, në simbolikë kange: deri me “dashuri motre”...Ajo i këndon atij “ninullë” e përkujdeset për të si ta kishte fëmijën e vet. I ka thurë kamionit të saj njëkangë hymn, njëkangëhit” (e gjeni dhe në rrjete sociale, si refren, në adresat e saj Nurije Mehaj: NurijeTrucking Yotube.com dhe në  Facebook “Grup i hapur” nëNurije Trucking Mehaj):

Fluturo moj motër fluturo-ooo

Kanga Shqiptare po shko-ooo,

Me e grah kamionin –ooo

Male e fusha po i kalo-ooo

Ajo, gjithnji e gjithandej, e shoqëron kamionin nëkilometrazhet e tij nëpër autostradat amerikane mekangë të bukura shqipe, të ojnes së kangëve popullore të Veriut të Shqipërisë, të vendlindjes së saj Hotit tëVendit në Plavë-Gucinë etnike shqiptare. Përngjasojnënë tekst, melodi e me ato kangët tipike të çikave malësore të kënduara në qylyre, kanagjeçe e dasma, nëvrri e në bjeshkët e Alpeve Shqiptare, që këndohet dhenë autostrada të Amerikës Perëndimore, nga një shofere shqiptaro-amerikane me zotësi të veçanta në drejtimin e menaxhimin e kamionit të saj 40-tonësh.

 

2.

Nurije Mehaj është e para dhe e vetmja femër shqiptare në botë që prej dy vitesh drejton me zotësi tërrallë një kamion të madh të tonazhit të lartë 40 tonësh.

Ajo, me këtë kamion, lëvizë për transporte puneautostrada amerikane të Kalifornisë, në këtë shtet ku jeton me familjen e saj, në këtë shtet amerikan mbi dy herë ma i madh se Ballkani Perëndimor për nga sipërfaqja dhe popullsia e tij.

Ajo, me kamionin e saj, me plot përkushtim e shumë sakrifica, udhëton me qindra e mijëra kilometra në fusha të gjana e maleve të larta; në ditë me diell e shi, me borë e ngrica; përgjatë ditëve e netëve, jo vetëm në shtetin e Kalifornisë, por dhe në shtete të tjera në perëndim të Amerikës, në shtetet Arizona, Utah, Colorado, Montana, Oregon, etj.

3.

Kamioni që drejton shoferja shqiptare NurijeMehaj është i markës së njohur britanike C.R. EnglandInc (themelues Chester Rodney, Angli, 1920), i prodhuar në kryeqytetin e shtetit amerikano-perëndimor Utah. Mjete transporti të tilla të fuqishme,të tonazhit të lartë, i sheh shpesh në autostradat e SHBA, e, pothuajse gjithëherë me shofera meshkuj.

Kamioni i saj i markës amerikano-britanike (siçduket dhe në foto) e mban ende me sigël e germa kapitale në anglisht, emrin e kompanisë që i ka në zotërim pronësor disa prej këtyre kamionëve të fuqishëm, emrin e kompanisë së madheFamilyDollar”, e themeluar nga 21 vjeçari Leon Levine para 60 vitesh në Kaliforninë e Veriut, në qytetin Charlotte(qytet me sipërfaqe dy herë ma madhe vendlindja e saj, krahina e Plavë-Guci). Kjo kompani, nën këtëemër themelues, ia mbrrini në historinë e saj të ketë multibillionë dollarë amerikanë, mbi 60 mijë tëpunësuar e mbi 8 mijë dyqane (shitore) pothuaj në tëgjitha shtetet amerikane, u rendit e dyta në SHBA.

Pra, shoferja shqiptaro-amerikane Nurije Mehaj ka në përdorim pune një kamion të marke të njohur britanike, prodhim amerikan, dhe punon në/për njëkompani të madhe amerikane.

4.

Nurie Mehaj është shembulli i jashtëzakonshëm dhe i pashoq se si një femër malësore shqiptare arrin tëpërballojnë jetën e saj me të papriturat e veta të mëdha e vështirësina gjithfarësh që në moshë të re dhe t’i përballojnë e sfidojnë ato gjatë gjithë jetës e rrugëtimit të saj nga Hoti në Alpet Shqiptare, në Europë e, prej një çerek shekulli, prej vitit 1995, edhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Nurije Mehaj, tashma, është nanë me pesë fëmijë të rritur, është gjyshe me nipër e mbesa në Europë e Amerikë. E ka familjen e saj në Kaliforninë Amerikane. Është njeri i besmit të madh te Zoti e fuqitë e saj. Është një shqiptare mjaft atdhetare në mendime e veprime për Kombin Shqiptar. Është një qytetare amerikane çerekshekullore me kontribute pune të saj r SHBA, vendit të cilit i detyrohet për shumçkanga arritjet e lumturimet e saj në dekadat e fundit të jetës së saj.

Nurije Mehaj është e Familjes e Vllaznisë Mehaj tëHotit të Vendit në Plavë-Guci e Amerikë, që kanë emër të mirë e kontribute e atribute të njohura në luftëra që përpara e gjatë Lidhjes Shqiptare e Prizrenit (1878-1881)e deri te Lufta e fundit e Kosovës (1999), me arritje monetare e humanitare në bizneset e tyre në Plavë-Guci e në Amerikë, mjaft të lidhur me vendlindjen e Kombin Shqiptar.

Në emër të gjitha këtyre e për të gjitha këto, Nurije Mehaj e Hotit, punoi e luftoi me vendosmëri, besim e sakrifica; me aftësitë, shkathtësitë e zgjuarsitë e saj; me forcat e fuqitë e saj, duke arritë të bahet një shqiptaro-amerikane dinjitare e punës dhe e jetës, të jetë e para dhe e vetmja shofere shqiptare në botë që drejton një maune (kamion) gjigant 40  tonëshe, që arrin të thyejnë rekorde të tilla, të kapin të tilla lartësi.

Please follow and like us: