Bakteret mund të jetojnë në ujë të kripur në sipërfaqen e planetit të kuq, duke u tharë gjatë ditës, por duke u ringjallur kur kripërat të tërheqin lagështi gjatë natës.

Hulumtuesit nga Shtetet e Bashkuara treguan për herë të parë se dy lloje të baktereve tolerante ndaj kripës nga Toka mund të mbijetojnë duke u tharë dhe ri-hidratuar vetëm nga lagështia.

Gjetjet kanë implikime jo vetëm për potencialin e gjetjes së jetës në fqinjën tonë planetarë, por edhe për rreziqet e ndotjes së Marsit me bakteret tokësore. Hulumtuesit rritën dy lloje bakterie në ujë me kripë të përbërë nga gjysma e ujit dhe gjysma e magnezit sulfat.

Speciet baktere tolerante ndaj kripës, Halomonas dhe Marinococcus, janë marrë nga Hot Lake, në shtetin e Uashingtonit dhe nga Great Salt Plains në Oklahoma. Ekipi i thau disa pika të vogla të kulturës së rritur bakteriale duke i vendosur ato për dy orë në një enë vakumi pa ajër me kimikate thithëse të ujit.

Brenda një dite, kripërat në kulturën e thatë bakteriale kishin absorbuar ujë të mjaftueshëm nga lagështia në kavanoz për të bërë një material të lëngshëm. Megjithëse disa prej baktereve u shuan gjatë procesit të tharjes dhe riaftësimit, më shumë se 50 për qind zakonisht mbijetuan dhe u rritën për të arritur densitetin e lartë të kulturës.

Një proces i ngjashëm mund të ndodhë çdo ditë në sipërfaqen e Marsit, pavarësisht thatësirës së dukshme të planetit, lagështia arrin deri në 80-100 për qind gjatë natës, ndërsa temperatura rritet gjatë ditës.