Fjala e Presidentit Këshillit e Ambasadorëve Shqiptarë z. Besnik MUSTAFAJ, me rastin e 1 Vjetorit themelimit

I nderuar Zoti President i Republikës,
Shkëlqesi ambasadorë,
dashur miq,

emër Këshillit Ambasadorëve Shqiptarë ju urojmirëseardhjen festën e përvjetorit parë themelimit organizatës tonë. Praninë tuaj këtu sot, ne e shohim si vlerësimdhe inkurajim për Këshillin tonë.

Një vit është pak jetën e një organizate. Një vit është pakedhe jetën profesionale secilit nga anëtarët e Këshillit tonë.Por ky vit na ka mjaftuar ne për afirmuar qëllimin përse u bashkuam. Secili prej nesh ka pas vetes një përvojë gjatë shërbim politikës jashtme Republikës Shqipërisë.
Edhe pse nuk jemi pjesë e trupit diplomatik, bindja jonë ka qenë dhe mbetet kjo përvojë është e dobishme për interesin e përgjithshëm. Ne besojmë se përshpejtimi i procesit integrimit vendit Bashkimin Europian është interesi madhor i gjithëshqiptarëve. Ne e kemi ofruar dhe do ta ofrojmë vullnetarishtpërvojën tonë mbështetje këtij procesi.

Për arsye historike dihen, një pjesë e ambasadorëve shqiptarë kësaj periudhe 30 vjeçare nuk vijnë vetem nga trupidiplomatik i karrierës. Ky është realiteti. Gjatë përgatitjeve përthemelimin e Këshillit tonë, ne ishim përpara zgjedhjes ose tatejkalonim këtë realitet, duke u bashkuar për një qëllim mbibindjet partiake secilit prej nesh, ose krijonim dyorganizata, duke e shtrirë debatin politik partive edhe midis nesh. Ne bëmë zgjedhjen e parë, ishte edhe e vështira. Porvendosëm , kuadër qëndrimeve publike Këshillit Ambasadorëve, secili nga anëtarët do t’i linte jashtë preferencate veta politike. Ne donim jepnim një shembull si mund bashkohen dhe ata mendojnë ndryshe. Morëm kështu liri tazgjerojmë Këshillin tonë, duke përfshirë edhe ish-ministrat e jashtëm.

Do pranuar se ky vit nuk ka qenë i përshtatshmi për ta filluarjetën një organizatë si kjo e jona. peizazhin e shoqërisë civileshqiptare, Këshilli i Ambasadorëve është një rast krejt i veçantë, atipik. tillë e bëjnë anëtarët e tij. Një pjesë prej nesh kanëhyrë shërbimin e jashtëm pasi kishin bërë kariere spikaturdhe rrugë brënda njërit nga formacionet e mëdha politike. Ka ndër ne janë kthyer vazhdojnë jetën politike pas përfundimit misionit shërbimin e jashtëm. E drejta e tyre.

Ky vit, siç e dimë gjithë, ka shënuar një tension rritje jetës politike, për arritur te polarizimi ekstrem kemi sot. Kypolarizim është treguar edhe leximin njëri apo tjetri kamppolitik u kanë bërë dhe vazhdojnë t’u bëjnë mesazheve ardhura nga partnerët strategjikë europianë dhe amerikanë.

Sfida e Këshillit Ambasadorëve shqiptarë ka qenë dhe mbetetpër ruajtur koherencën e vet shërbim interesit kombëtar, duke shmangur si euforinë e njërës palë edhe nihilizmindemoralizues palës tjetër. bashkuar, anëtarët e Këshillit Ambasadorëve kanë arritur ngrihen mbi preferencat politikeindividuale. Ky qëndrim e bën organizatën tonë atipike brendapeizazhit shoqërisë civile shqiptare. Ne do vazhdojmë këtë rrugë, duke besuar se, me mundësitë tona do jemisadopak dobishëm mbështetje aspiratës euro-atlantike atdheut tonë.

Ne vetëm këshilla dhe sugjerime kemi. Dhe flasim publikishtapo takime konfidenciale për ata duan na dëgjojnë.

Këshilli i Ambasadorëve Shqiptarë është kujdesur t’i shmangetdebatit brendshëm partiak, duke u përqëndruar kryesisht tezhvillimet politikën e jashtme shtetit tonë. Por sot, duke përfituar nga prania e disa prej udhëheqësve politikë, gjejmërastin shprehim shqetësimin tonë madh lidhur me krizën e rëndë ka mbërthyer vendin. Ne vlerësojmë se kjo krizëdëmton rëndë besimin e partnerëve tanë strategjikë amerikanëdhe europianë te Shqipëria dhe klasa e saj politike. Ajo drejtpërdrejt vështirësi veçanërisht procesin e integrimiteuropian.

Jo vetëm arsyet, janë origjinë kësaj krize, por edhemënyra si po administrohet ajo, nuk përputhen me vlerat e demokracisë europiane.

Këshilli i Ambasadorëve Shqiptarë nuk mund pajtohet me këtë realitet. Kjo krizë mund ketë vetëm një zgjidhje shëndetshme, është kompromisi, i arritur doemos përmes njëdialogu hapur e ndershëm. Ne presim dy palët dalinpa humbur kohë nga llogoret dhe afrohen drejt pikës përbashkët, duhet jetë interesi madhor i vendit.

Do jetë një kompromis me lëshime dhimbshme nga dypalët e sidomos nga ata, janë pushtet, një nga atokompromise, mund prodhojë vetëm një leadership me bindje rrënjosura për t’i shërbyer demokracisë. Njëkompromis i tillë do ishte rasti për ata udhëheqës ëndërrojnë zënë një vend respektuar historinë tonëkombëtare dhe politike. Ne ende shpresojmë se ata nuk do tahumbin këtë rast.

mbyllje lejoni t’u shpreh mirënjohjen tonë thellëKëshillit Ambasadorëve Amerikanë. Miqtë tanë ngaUashingtoni na kanë shoqëruar dhe nxitur qysh lindjen e idesë për themelimin e Këshillit tonë. Bashkëpunimi kemi me Këshillin e Ambasadorëve Amerikanë si dhe me AkademinëDiplomatike Amerikane është i çmuar për ne.

Një falënderim përzemërt kam edhe për ambasadorët e vendeve mike, akredituar Tiranë. Ata e kuptuan drejt qysh fillim qëllimin tonë dhe kanë vendosur me ne një komunikim hapur e miqësor prej kolegësh.

Faleminderit edhe medias për jehonën u kanë dhënëdeklaratave tona.

Ne do vazhdojmë punën tonë, duke shpresuar se jemi dobishëm për opinionin publik, për trupin diplomatik Republikës Shqipërisë si dhe për gjitha institucionetshtetërore përfshira një mënyrë apo një tjetër marrëdhëniet ndërkombëtare vendit tonë si dhe për partnerëttanë ndërkombëtarë.

Faleminderit gjithëve!