Rrushi me erë është i famshëm për shijen e tij fantastike dhe aromës së mrekullueshme që të përfshin tërësisht.
Padyshim është ndër varietetet më të preferuara të shqiptarëve dhe koha e vjeljes së tij është pikërisht tani në vjeshtë.
Kokrrat e tij janë shumë të ëmbla me një shije fantastike plotësuar nga aroma tipike dhe e pakrahasueshme.
Lëkura e rrushit me erë është pak më e trashë se e rrushit të zakonshëm por vlerësohet se është e pasur me sasi të lartë antioksidantësh.
Fantastik në përgatitjen e verës dhe rakisë, dy nga traditat më të hershme të shqiptarëve por sigurisht është ndër frutat më të preferuara të stinës.
Aktualisht gjendet në tregjet e fruta-perimeve dhe kryesisht në tregjet e fshatarëve.
Por krahas shijes të mrekullueshme, rrushi me erë shquhet për vlerat e tij shëndetësore, të cilat AgroWeb.org j’ua sjell më poshtë.
Për shëndetin e trurit, zemrës dhe kockave
Rrushi me erë është i pasur në vlera ushqyese.
Ai ndihmon në parandalimin e osteoporozës, problemet me kockat duke ndikuar në ruajtjen e dendësisë së tyre.
Gjithashtu, rrushi me erë ka veti të forta në parandalimin e krijimit të venave varikoze.
Ndihmon në përmirësimin e funksionimit të trurit dhe parandalon lindjen e disa sëmundjeve degjeneruese.
Duke patur në përbërjen e saj sheqerna të thithshme nga trupi i njeriut si fruktoza dhe glukoza, rrushi me erë, por jo vetëm edhe llojet e tjera të tij duhet të konsumohet në sasi të kontrollueshme nga diabetikët.
Rrushi përmban shumë antioksidantë dhe energji natyrale
Ky frut është i pasur me kuercetinë dhe resveratrol. Të dy njihen si antioksidantët më të fuqishëm.
Të gjitha llojet e rrushit përmbajnë polifenolë të njohur si acidi fenolik dhe flavonoide.
Fruti i rrushit ndihmon në uljen e rrezikut të formimit të trombozës që mund të shkaktojë atak në zemër.
Ekspertët e AgroWeb.org sugjerojnë se rrushi jo vetëm që pakëson gjasat e mpiksjes së gjakut në arterie, por edhe forcon oksidin nitrik që i mban arteriet të shëndetshme e të forta.
Lëngu i rrushit përmban flavonoidë që parandalojnë oksidimin e kolesterolit të keq në trup, që shkakton një barrë të rëndë në arterie dhe shkakton arterosklerozë.