Cilin aplikacion përdorin për të komunikuar shqiptarët?

Në kohë festash, komunikimi, sidomos ai elektronik është shndërruar në formën më të zakonshme, jo vetëm për të biseduar por edhe për të uruar këdo, qoftë mes individësh apo institucionesh. Në një publikim të ri të përpiluar nga Similarweb me të dhënat më të fundit të përdorura, rezulton që shqiptarët komunikojnë më tepër përmes Facebook Messenger. Ndonëse ‘shkëlqimi’ i Facebook ka rënë së fundmi dhe Instagram ka fituar gjerësisht terren dhe ndjekës besnikë, edhe në Shqipëri, sipas të dhënave të analizuara përdoret ende më shumë aplikacioni Messenger i Facebook për të komunikuar. Ndërsa rrjeti social i dytë më i përdorur është Whatsapp. Në raportet e mëparshme kishte qenë WhatsApp që dominonte si mjeti i parë i komunikimit elektronik në Shqipri.

WhatsApp është aplikacioni numër një i përdorur në 107 vende të botës, sipas një raporti të ri të fushës së teknologjisë dhe vërtet është një platformë komunikimi falas, shumë e njohur dhe e përdorur kudo.

Por, ndryshe nga trendi global, shqiptarët duket se preferojnë të komunikojnë përmes aplikacionit të komunikimit të Facebook.

Raporti global për aplikacionet më të preferuara të komunikimit tregon se gjysmën e parë të vitit 2018 shqiptarët përdorën më tepër Messenger e Facebook.

Sipas një raporti të ri të SimilarWeb tregohet se Messengeri i Facebook ka marrë vendin e parë në një numër territoresh të reja dhe tani është aplikacioni kryesor i mesazheve në 58 vende. Sipas raportit, Viber ka humbur terren duke lënë vendin e tij si aplikacioni i kryesor i mesazheve në Shqipëri, Irak dhe Maqedoni tek i Dërguari, ndërsa WhatsApp-i u shndërrua më i përdorur në Kroaci.

Angazhimi është një tregues kyç i performancës për aplikacionet e mesazheve. WhatsApp Messenger është shumë popullor në vendet ku ajo drejton – instaluar në mbi 90% të pajisjeve në 45 vende. Veçanërisht aplikacioni është i instaluar në 95% të pajisjeve Android në Indi, ku 75% e përdoruesve përdorin aplikacionin në baza ditore. Përdoruesit e Afrikës së Jugut janë po aq aktivë sa përdoruesit indianë, edhe pse norma e instalimit është pak më e ulët në 92%. Në Mbretërinë e Bashkuar, WhatsApp Messenger është instaluar në 84% të pajisjeve Android, dhe 56% e përdorin atë çdo ditë.

Facebook Messenger, nga ana tjetër, e sheh vetëm këtë penetrim të rëndësishëm në 8 vende, me më të lartat që janë Filipinet në 91%. Në Shtetet e Bashkuara dhe Francë, për shembull, ky numër është rreth 60%, me 41% të përdoruesve që e përdorin atë çdo ditë.