Ndryshimi i klimës mund të mbyste internetin për vetëm 15 vjet

Infrastruktura që fuqizon internetin duke përfshirë stacionet e transferimit të të dhënave dhe mijëra kilometra kabllo optike mund të “mbyten” nën nivelin e ngritjes së detit në vetëm 15 vjet.

Asnjëra nga këto pajisje nuk është e qëndrueshme ndaj ujit, paralajmërojnë ekspertë, që do të thotë se mund të dëmtohet në mënyrë të pariparueshme nga oqeani që kapërcen, duke lënë miliarda jashtë linje.

Në një letër të re, shkencëtarët pohojnë se kjo ngjarje shkatërruese është praktikisht e pandalshme.

“Pra, shumica e infrastrukturës që është vendosur është e drejtë pranë bregut, kështu që nuk duhet shumë më tepër se një inç ose një këmbë e nivelit të detit për të qenë nën ujë”, -tha Paul Barford shkencëtar i kompjuterit në Universitetin e Wisconsin, Madison, për National Geographic

“Ishte vendosur të gjitha 20 vjet më parë, kur askush nuk mendonte për faktin se nivelet e detit mund të vinin”, shtoi ai.

Tani ekspertët janë duke u bërë thirrje kompanive të komunikimit për të lëvizur këto linja që formojnë internetin në vende më të sigurta.

Struktura fizike e rrjetit në mbarë botën është diktuar nga kërkesa e lulëzuar për lidhjen, me linja të vendosura përgjatë vijave energjetike, rrugëve dhe infrastrukturës tjetër të madhe, sipas National Geographic.

Shumë prej këtyre komponentëve të rëndësishëm ishin vërtet afër bregut, duke i vendosur ato në sy të stuhisë.

Kur studiuesit vendosën hartën e infrastrukturës së internetit në krye të parashikimeve të rritjes së nivelit të detit, ata arritën në përfundimin e tyre tronditës.

Të dhënat treguan se pjesë të mëdha të internetit fizike do të jenë nën ujë në 15 vjet.