Një studim i fundit me një mostër prej 70,000 grash, nga 2004 në 2012, zbuloi se ato që ishin optimiste kishin një rrezik shumë më të ulët vdekje nga disa shkaqe kryesore të saj, duke përfshirë:

– sëmundjet e zemrës
– goditjet në tru
– kancerin, përfshirë kancerin e gjirit, vezoreve, mushkërive dhe zorrës së trashë
– infeksionet
– sëmundjet e mushkërive

Përfitimet e tjera të provuara të të menduarit pozitivisht përfshijnë:

– cilësi më të mirë të jetës
– nivele më të larta të energjisë
– shëndet më të mirë psikologjik dhe fizik
– shërim më i shpejtë nga dëmtimi ose sëmundja
– më pak viroza
– nivele më të ulëta të depresionit
– aftësi më të mira të menaxhimit të stresit
– jetëgjatësi më të gjatë

Mendimi pozitiv nuk arrihet me magji dhe nuk do t’i zhdukë të gjitha problemet tuaja. Ajo që do të bëjë, është t’i bëjë problemet të duken më të menaxhueshme dhe t’ju ndihmojë t’i qaseni vështirësive në një mënyrë më pozitive dhe produktive.

Si “të ushqeni” mendime pozitive

Mendimi pozitiv mund të arrihet përmes disa teknikave të ndryshme që janë provuar të jenë efektive, të tilla si biseda pozitive me veten dhe imazhet pozitive.

Këto janë disa këshilla që mund t’ju ​​ndihmojnë të mendoni pozitivisht.

  • Përqendrohuni në gjërat e mira

Situatat sfiduese dhe pengesat janë pjesë e jetës. Kur përballeni me një situatë të tillë, përqendrohuni në gjërat e mira, pavarësisht sa të vogla ose sa të parëndësishme duken. Nëse e kërkoni diçka të mirë, gjithmonë mund ta gjeni në çdo situatë, sado e vështirë të duket.

  • Praktikoni mirënjohjen

Praktika e mirënjohjes është vërtetuar se redukton stresin, përmirëson vetëvlerësimin dhe nxit elasticitetin edhe në kohë shumë të vështira. Mendoni për njerëzit, momentet ose gjërat që ju sjellin një lloj ngushëllimi ose lumturie, dhe përpiquni të shprehni mirënjohjen tuaj të paktën një herë në ditë.

  • Mbani një ditar mirënjohjeje

StudiesTrusted Source ka zbuluar se të shkruarit e gjërave për të cilat jeni mirënjohës, mund të përmirësojë optimizmin tuaj dhe të menduarin pozitivisht. Ju mund ta bëni këtë duke shkruar diçka në një ditar mirënjohjeje çdo ditë, ose duke shënuar një listë të gjërave për të cilat jeni mirënjohës në ditët që keni të vështira.

  • Hapeni veten ndaj humorit

Studimet kanë gjetur se e qeshura ul stresin, ankthin dhe depresionin. Gjithashtu përmirëson aftësitë përballuese, gjendjen shpirtërore dhe vetëvlerësimin. Jini të hapur ndaj humorit në të gjitha situatat, veçanërisht ato të vështira, dhe jepini vetes lejen për të qeshur. E qeshura ndriçon menjëherë gjendjen shpirtërore dhe i bën gjërat të duken më pak të vështira. Edhe nëse nuk e ndjen; shtirja ose detyrimi i vetes për të qeshur mund të përmirësojë humorin tuaj dhe të reduktojë stresin.

  • Kaloni kohë me njerëz pozitivë

Negativiteti dhe pozitiviteti janë treguar të jenë ngjitës. Vlerësojini sadopak njerëzit, me të cilët po kaloni kohë.
A keni vënë re se si dikush me humor të keq mund ta rrëzojë humorin e pothuajse të gjithëve në një dhomë? Një person pozitiv ka efektin e kundërt tek të tjerët. Të qenit pranë njerëzve pozitivë është treguar se përmirëson vetëvlerësimin dhe rrit shanset për të arritur qëllimet. Rrethojeni veten me njerëz që jua përmirësojnë humorin dhe ju ndihmojnë të shihni anën pozitive të gjithçkaje.

  • Fillojeni çdo ditë me një mendim pozitiv.

Në mëngjesin e çdo dite, thoni vetes se kjo do të jetë një ditë e shkëlqyer ose ndonjë pohim tjetër pozitiv. Dëgjoni një këngë të lumtur dhe pozitive. Ndani pak pozitivitet duke dhënë një kompliment ose duke bërë diçka të mirë për dikë.