Nga prof. REFIK HASANIKryeredaktor i “Gazeta e Alpevepër Luginën e Preshevës

Serbia kishte hequr dorë nga shërbimi idetyrueshëm ushtarak 1 janar 2011, përmes njëligj filloi zbatuari pezullimim e shërbimit detyrueshëm ushtarak, dhe nga ajo kohë nuk ishteshërbim detyrueshëm

Duhet kujtuar opinionin se sivjet Serbi  flitetpër rikthimin e shërbimit detyrueshëm ushtarak, kur Shtabi i Përgjithshëm i Forcave Armatosura Serbisë, inicoi  zyrtarisht këtë inciativ ligjërisht muajin  janar.

Dhe, është parashikuar deri datën 1 maj kyinstitucion bashku me Ministrinë e Mbrojtjesduhet t’i dorëzojnë presidentit Aleksandër Vuçiq gjitha propozimet për modelin e shërbimit detyrueshëm ushtarak.

Dihet mirëfilli se Serbia, ka pretenduar dominoj federatën e Jugosllavisë, e pastaj kishteplane për  mbajtjen nën kontroll Sllovenisë,kaluftuar  për pushtimi e disa pjesëve Kracisë, ka luftuar dhe  vazhdon te kenë plane për kontroll Bosnjë Hercegovin, ka luftuar Kosovë,etj

Serbia  gjithnjë po vazhdon ushqej e helmoj  popullin e vetë, vazhdon synoj me plane pushtuese, kolonizuese edhe shtrirjen territoret e Kosovës, Bosnjë e Hercegovinës, Mali Zi.

Me një sërë platformash, dhe memorandumesh, kanë kryer ndër dekada.

Përkundër këtyre luftrave dëshiron kërcnon stabilitetin e ish-Republikave RSFJ-ës, veçmas kërcnohet Republika e BosnjëHercegovina dhe Republika e Kosovës, pa harruar edhe Republikën e Malit Zi dheRepublikën e Maqedonisë Veriut.

Ndaj Serbisë, është dashur kohë   përpilohendhe dorëzohen   PADI, Gjygjin Ndërkombëtar,ngaKroacia, Bosnjë e Hercegovina, dhe Kosova 

Serbia njihet si agresore dhe vetëm  kur ishin  gjykuar gjenocidi dhe  krimet e luftës, duke kalkuluar  dëmet e shprehura  valutën € apo valutën $,   Miliarda, Bilion e Trilon.

Dëme shkaktuara, vetëm këto rrethanSerbia, nuk i kishte shkuar mendja për rikthimin e shërbimit detyrueshëm ushtarak.

Serbisë, kur momentin historik është e armiqësuar  me shtetin e Kroacisë, shtetinBosnjë e Hercegovinës, shtetin e Kosovës.

Vazhdon shpreh haptas pretendimin, manifeston publikisht forcën ushtarake, përgaditëtushtarakisht dhe tani është përgaditje intensive për  rikthimin e shërbimit detyrueshëm ushtarak, kjo është fundë e krye se po përgaditet për luftë.

Serbia, përmes rikthimit shërbimit detyrueshëm ushtarak, dëshiron krijoj paknaqësiedhe te Hungarezët, Shqiptarët, Bullgarët, Boshnjakët, Rumunët dhe gjithë pakicat tjera

Instanca e mekanizma BE-ës, pasi nuk kaninsistuar Serbia heqë nga preambulla e Kushtetutës, përfshirjen e shtetit Kosovës,nëse nukmonitorohet e nëse nuk saksionohet Serbia, do hapë kapitull ri konflikteve këto hapsira.

© Refik HASANI