Blerja e nxituar dhe dëshira e vazhdueshme për të marrë gjëra me kredi nuk janë faj i një personi.
Një hormon i stresit i njohur si kortizol është përgjegjës për procesin e vendimmarrjes: përkeqëson kujtesën dhe zvogëlon përqendrimin, ul vetëkontrollin dhe e bën një person të ndihet paksa si një mumje.

Ndjenja e varfërisë ka ndikim të njëjtë në tru ashtu si një natë e gjatë pa gjumë. Ne mësuam disa nga shenjat e një qëndrimi jo korrekt ndaj parave.

Ju i përmbaheni modeleve të sjelljes së prindërve tuaj

Nëse gjatë gjithë fëmijërisë ju keni dëgjuar fraza të tilla si: “Ne nuk mund ta përballojmë këtë“, “Duhet ta mbash punën që ke”, ose “Ne nuk presim para me gërshërë“, kjo i çon mendimet tuaj në një nivel nënndërgjegjeshëm.

Besimet tona, duke përfshirë ato që marrim nga prindërit tanë, ndikojnë në qasjen tonë ndaj mënyrës se si i bëjmë punët tona, cilat gjëra mund të blihen dhe me çfarë çmimi dhe se çfarë mënyre jetese duhet të udhëheqim.

Kufizimet dhe privimet në fëmijëri e bëjnë një person më të prirur të ndjehet i stresuar dhe në depresion. Detyrat e thjeshta duken më të vështira për ta dhe madje edhe pengesat e vogla mund të shkaktojnë mungesë të motivimit.

Ju shqetësoheni për atë që njerëzit e tjerë do të thonë

A njihni njerëz që kanë marrë një kredi për të bërë dasmën e tyre? Ose që kanë blerë një fustan që vlente sa rroga e 2-3-muajve? Ose që me shumë vështirësi e kanë përballuar që të ftojnë 200 mysafirë?
Aktorja Keira Knightley u martua me një fustan që e kishte mbajtur në garderobën e saj për 5 vjet. Dhe kjo nuk ishte hera e parë që ajo mori pjesë në një ngjarje duke e veshur atë. Por asgjë e keqe nuk ndodhi! Fqinjët nuk ndaluan duke i uruar asaj një mëngjes të mirë.

Nuk ka asgjë të papërshtatshme për të pasur një martesë luksoze nëse mund ta përballoni: ndoshta keni një pagë të lartë, një biznes të begatë ose një të ardhur pasive. Por nëse një familje shpenzon të gjitha kursimet e veta në një ditë ose merr borxh, kjo është një shenjë e një mentaliteti të varfërisë.

Ju i keni vendosur përparësitë tuaja gabim

Ekonomistët që studiojnë varfërinë besojnë se kur një person është në gjendje të keqe financiare, ata po përpiqen t’i shpëtojnë jetës së tyre të mërzitshme.

Ndoshta kjo është arsyeja pse në Indi, deri në 40% të të ardhurave të familjes shpenzohet për pushime dhe rituale fetare. Në Amerikë, njerëzit blinin biftek dhe karavidhe, duke i paguar këto gjëra me para nga mirëqenia, ndërsa në Marok, fshatarët blinin DVD dhe kishin TV kabllor, por hanin vetëm bukë me çaj.
Një person që mendon se është i varfër fillon ta vendosë veten nën të tjerë. Për të vërtetuar të ardhurat e tyre, ata blejnë dhurata të shtrenjta, qerasin mysafirët me paratë e fundit të tyre dhe marrin një smartphone me kredi për 3 vjet.

E keni bërë zakon ta hiqni stresin duke bërë pazar

Njerëzit në një situatë të vështirë financiare janë nën stres ekstrem. Prodhimi i kortizolit rritet pas një viti të një jete të tillë. Ndikon në kujtesë, përqendrim dhe mënyra të caktuara të të menduarit.

Ndjenja e varfërisë ka ndikim të njëjtë në tru si një natë e gjatë pa gjumë. Një person merr vendime të këqija si blerja e sendeve me kredi, blerja e sendeve të padobishme dhe harresa për të paguar faturat.
Vetëkontrolli zvogëlohet jo sepse personi nuk dëshiron të përmirësojë gjendjen e tyre, por për shkak të niveleve të larta të kortizolit dhe mungesës së koncentrimit të shkaktuar nga problemet financiare.

Ju nuk keni ndonjë qëllim apo ëndrra

Shumë njerëz përpiqen të largojnë ndjenjën e varfërisë duke punuar më shumë. Problemi me këtë zgjidhje është se në këtë rast një person zakonisht nuk e lejon veten të ëndërrojë dhe të vendosë qëllime ose të relaksohet dhe të gëzojë jetën – ata vetëm punojnë shumë gjatë gjithë kohës. Ashtu si djali në foton më lart.

Sipas hulumtimit të bërë në vitin 2017, njerëzit me të ardhura të ulëta janë më të prirur të ndjehen sikur nuk mund të ndryshojnë asgjë apo të ndikojnë situatë. Kjo është arsyeja pse ata nuk i përcaktojnë qëllimet dhe nuk përpiqen t’i arrijnë ato.

Ndjenjat tona të përditshme ndikojnë në mënyrën se si ne planifikojmë jetët tona. Kur jemi të trishtuar, ka të ngjarë të dëshirojmë më pak në të tashmen dhe të dëshirojmë më shumë për në të ardhmen. Si rezultat, ne humbim fitimin e mundshëm gjatë rrugës.

Kur jemi të lumtur dhe të interesuar për jetën, është më e lehtë të mendojmë për të ardhmen, të bëjmë plane dhe t’i sjellim ato në jetë.

Nuk mund ta rrisni nivelin e të ardhurave tuaja

Ndonjëherë duket sikur një person ngec në të njëjtin nivel të të ardhurave. Ata mund të ndryshojnë karrierën ose të punojnë më shumë, por kjo nuk ndikon në pagën e tyre në asnjë mënyrë. Mund të duket sikur ka një “tavan” të caktuar që një person nuk mund ta thyejë.

Një person zakonisht mendon në këtë mënyrë: “Për të fituar më shumë para, duhet të punoj 60 orë në javë, të marr një doktoraturë dhe të kem njohje“, dhe” Më shumë para do të thotë më shumë probleme dhe përgjegjësi, por jam i/e gatshëm të punoj për 2 vetë”.

Një person mësohet me situatën prezente financiare, në njëfarë mënyre arrin të jetojë me buxhetin që ka dhe madje mund të ndjejë siklet nëse paga befas bëhet … më e lartë. Kjo është arsyeja pse ndjenja e inferioritetit dhe e fajit nuk shuhet.

Nëse një person merr një shpërblim në punë, ata mund t’i shpenzojnë të gjitha paratë në një javë dhe nuk do ta vënë re. Nëse atyre u ofrohet për të punuar në një projekt të ri jashtë fushës së punës së tyre, ata do të thonë se ata janë shumë të zënë dhe do të humbasin mundësinë e tyre.

Stili i jetesës me të njëjtat të ardhura çon në mungesë të të gjitha mundësive që janë mbi nivelin e tyre të zakonshëm të të ardhurave.

A e keni sindromën e mashtruesve?

A keni takuar ndonjëherë profesionistë të cilët me zor ia dalin deri në fund të muajit? Duket sikur ata nuk e shohin vlerën e tyre të vërtetë dhe shpesh e mohojnë atë. Kjo situatë quhet “sindroma e mashtrimit” ose një person që beson se suksesi i tyre është vetëm rezultat i koincidencës dhe fatit.

Por nëse ne të gjithë presim derisa të bëhemi profesionistë sipas mendimit tonë, jeta jonë e tërë mund të na kalojë.

Tom Hardy në një intervistë për revistën Esquire tha se njerëzit ndoshta pyesin se pse ata duhet të lexojnë një intervistë për të dhe mund të thonë gjëra të tilla si, “Kush është ky djalë me dhëmbë të shtrembëruar dhe me mjekër? Kush është ky person i shëmtuar? ”

Emma Watson gjithashtu ndjen diçka të ngjashme: ajo ka frikë se ajo nuk mund të përballojë pritshmëritë e njerëzve. Ajo mendon se një ditë të gjithë do ta dinë se ajo është një mashtruese dhe nuk meriton gjërat që ajo arriti.

Megjithatë, pavarësisht kësaj qasjeje, këta të famshëm vazhdojnë të punojnë shumë dhe nuk heqin dorë, kështu që ata marrin rezultate të mahnitshme.