Shqiptarët ‘pushtojnë’ tregun e drogës në Britaninë e Madhe

BRITANI E MADHE-Përdorimi i kokainës po rritet në pjesën më të madhe të Perëndimit dhe shumica e shpërndarjes së saj me shumicë operohet nga grupe shqiptare, sipas një raporti të Kombeve të Bashkuara të publikuar në fillim të këtij viti.  Në raportin global të organizatës për kokainën për vitin 2023, bandat shqiptare përshkruhen si “shumë aktive” në marrjen e dërgesave të drogës në të gjithë Evropën Perëndimore. Curzon shton se ata tani “ushtrojnë kontroll të konsiderueshëm” në të gjithë tregun e drogës në Mbretërinë e Bashkuar.

Edhe në Itali, “grupet shqipfolëse” renditen së bashku me organizatën kriminale famëkeqe “Ndrangheta”, e cila në fillim të këtij viti ishte objektivi i një operacioni të madh antikriminal europian. Raporti i OKB- së vë në dukje se në Britani edhe në Irlandë, “krimi i organizuar shqiptar ka filluar të vendosë praninë e tij në vend”, dominimi në rritje i bandave shqiptare “mund të çojë në përleshje të dhunshme në të ardhmen” me organizatat vendase.

Kjo tashmë kuptohet se ka qenë “shtysë” për vrasjet e synuara në Mal të Zi, Serbi dhe Shqipëri që nga viti 2015. “Këto konflikte,” thotë raporti, janë përhapur në disa vende të BE-së, me vrasje të izoluara të raportuara në Austri, Gjermani, Greqi, Holandë dhe Spanjë. Megjithatë, duket se grupet kriminale ballkanike përdorin dhunë selektive, në vend që ta përdorin atë në mënyrë [një] pa dallim.

Vrasjet mund të ndikojnë kryesisht tek ata që zgjedhin të përfshihen në shtytjen e drogës, por tregtia në tërësi “mbështetet”, siç e bën të qartë raporti kur diskutohet për tregun e drogës në Mbretërinë e Bashkuar, “në shfrytëzimin e njerëzve vulnerabël, përfshirë të rinjtë”. Raporti thekson se operacionet janë shumë profesionale, duke pasur parasysh se ato kontrollohen “me një shkallë të caktuar të koordinimit transnacional, përveç formimit të marrëdhënieve të drejtpërdrejta me furnitorët në Amerikën Latine”.

Këto gjetje pasojnë grindjet diplomatike midis zyrtarëve britanikë dhe shqiptarë për hyrjen e paligjshme të emigrantëve shqiptarë në Mbretërinë e Bashkuar përmes Kanalit. Rreth gjysma e numrit të përgjithshëm të emigrantëve të Kanalit vitin e kaluar erdhën nga Shqipëria, pavarësisht se ishte një vend i sigurt, për të cilin zyrtarët thanë se “nuk kishte asnjë rast për t’u ofruar në mënyrë rutinore azil kërkuesve”.

Kjo e shtyu Dan O’Mahoney, komandantin klandestin të kanalit, të pretendonte se ekziston një “numër i madh [emigrantësh shqiptarë] që po bëjnë lojëra qëllimisht me sistemin” për qëllime të paligjshme.

Kryeministri shqiptar Edi Rama vitin e kaluar iu përgjigj me tërbim debateve në Mbretërinë e Bashkuar mbi kriminalitetin lidhur me kalimet e Kanalit, duke këmbëngulur se “vënia në shënjestër e shqiptarëve (siç bënë disa me turp kur luftuan për Brexit) si shkak i krimit të Britanisë dhe problemeve kufitare e bën retorikën e lehtë, por injoron të vështirë fakt.”/Limit.al