Legalizimi i kanabisit/ ‘Associated Press’: Nuk është i qartë realizimi, Shqipëria ende rrugë kryesore për trafikimin e drogave të forta

Kuvendi i Shqipërisë legalizoi të premten kanabisin për qëllime mjekësore në një vend të njohur dikur si një udhëkryq evropian për trafikun e marijuanës. Parlamenti votoi 69-23 për të lejuar rritjen e kufizuar dhe të kontrolluar të bimëve të kanabisit, një lëvizje e kundërshtuar ashpër nga opozita.

Nuk ishte e qartë se si do të rregullohej kanabisi mjekësor. Qeveria beson se lejimi i prodhimit të kufizuar të kanabisit mund të rrisë të ardhurat nga taksat. Rritja e marihuanës lulëzoi në Shqipëri në të kaluarën pasi trafikantët e drogës shfrytëzonin mungesën e qeverisjes së fortë në vendin postkomunist. Pas ardhjes në pushtet në vitin 2013, qeveria e majtë e Partisë Socialiste e kryeministrit Edi Rama vendosi shkatërrimin e bimëve të kanabisit si objektiv kryesor.

Gjatë dy viteve të ardhshme, ajo shkatërroi miliona bimë kanabisi me një vlerë tregu të vlerësuar prej 7 miliardë euro (8.5 miliardë dollarë), më shumë se dy të tretat e prodhimit të brendshëm bruto vjetor të vendit në atë kohë. Në vitin 2014, një oficer policie u qëllua për vdekje gjatë një goditjeje në një fshat në jug duke përdorur transportues të blinduar të personelit. Policia u sulmua me armë automatike dhe raketa nga kultivuesit e drogës.

Shqipëria është ende një rrugë kryesore për trafikimin e drogave të forta. Policia ende godet rastet e izoluara të rritjes së kanabisit, por shumë më rrallë se një dekadë më parë./ Përkthyer dhe përshtatur nga Associated Press-Limit.al