Gjurmimi i kontaktit është një metodë e përdorur për të ngadalësuar përhapjen e shpërthimeve infektive. Zakonisht përdoret në klinikat e shëndetit seksual, kur pacientëve të infektuar u thuhet të kontaktojnë këdo me të cilin kanë qenë në intimitet.

Në pandeminë koronavirus, do të thotë të gjurmosh këdo që vuan nga personat që kanë pasur kontakte për një kohë të konsiderueshme me ta, për t’i kërkuar potencialisht të izolohen.

Kjo bëhet shpesh përmes thirrjeve telefonike me miqtë dhe familjen e të sëmurëve nga koronavirusi, të plotësuara nga një aplikacion i automatizuar për ndjekjen e vendndodhjes.

Gjurmimi i kontakteve tashmë është duke u përdorur gjerësisht nga vende të ndryshme përfshirë Hong Kongun, Singaporin dhe Gjermaninë.

Si funksionon?

Ekipi prej 18,000 personash do të ketë rreth 3,000 shërbyes civilë dhe punonjës të shëndetit dhe 15,000 persona që u përgjigjen thirrjeve. Ata do të pyesin pacientët me koronavirus për lëvizjet e fundit dhe më pas do të kontaktojnë këdo me të cilët kanë pasur kontakte të zgjatura.

Ky sistem telefonik do të përdoret në të njëjtën kohë me një aplikacion gjurmimi, i disponueshëm për t’u shkarkuar në telefonat inteligjentë (smartphone) gjatë javëve të ardhshme.

Duke përdorur Bluetooth, aplikacioni gjurmon kur përdoruesit e tij bien në kontakt me njëri-tjetrin, duke automatizuar procesin e mundimshëm të gjurmimit të kontaktit. Nëse një përdorues zhvillon simptoma të koronavirusit, varet nga ata nëse e lejojnë aplikacionin të informojë NHS.

Zbulimi i personave të infektuar mund të shkaktojë një alarm anonim për përdoruesit e aplikacionit. Për ata që nuk kanë smartphone, një alternative mund të jetë një shirit dore që mundëson Bluetooth, si ato që përdoren në vendet e tjera për të zbuluar shkeljet e bllokimit.

A do të ndihmojë kjo për t’i dhënë fund mbylljes?

Gjurmimi i kontaktit besohet se ndihmon në heqjen e kufizimeve, kur kombinohet me masa të tjera.

Koreja e Jugut kurrë nuk ra në bllokim falë një strategjie të hershme të gjurmimit të gjerë, e kombinuar me testimin në masë.

Gjurmimi përmes telefonit mund të jetë shumë intensiv dhe kërkon shumë kohë, ndërsa gjurmuesit në Irlandë raportojnë që bëjnë rreth 40 thirrje telefonike për një person të infektuar.

Aplikacioni celular është më i lehtë, por duhet të mësohet se si përdoret në masë që virusi të shtypet plotësisht. Akademikët që këshillojnë NHS vlerësojnë se 80% e përdoruesve të smartphone, ose 60% e popullsisë, do të duhet ta përdorin atë në mënyrë aktive.

Njerëzit gjithashtu duhet të jenë të sinqertë në shfaqjen e simptomave të mundshme dhe të informojnë NHS.

Çfarë mund të bëjë qeveria me të dhënat e mia?

Jo të gjithë janë të kënaqur me faktin që qeveritë dhe palët e treta kanë qasje në të dhënat e njerëzve. Grupi i të drejtave civile Liberty tha se qeveria duhet të marrë seriozisht rreziqet dhe nuk duhet ta bëjë instalimin e aplikacionit një kusht.

” Miliona prej nesh do të duhet të besojnë në aplikacionin dhe të ndjekin këshillat që jep, ”- thotë NHSX, krahu dixhital i zhvillimit të shërbimit shëndetësor. Ai thotë se informacionet e mbledhura do të përdoren vetëm për qëllime shëndetësore dhe kërkimore dhe se aplikacioni mund të fshihet në çdo kohë.

Aplikacioni në Mbretërinë e Bashkuar do të përdorë një model të centralizuar, që do të thotë se procesi do të zhvillohet në një server kompjuterik.

Një model alternativ, i decentralizuar u paraqit nga Apple dhe Google, ku shkëmbimi ndodh në aparatet e njerëzve.

Gjigandët e teknologjisë thonë se versioni i tyre e bën më të vështirë për hakerët ose autoritetet të futen në serverët kompjuterikë për të gjurmuar dhe identifikuar individë specifikë.