Pemët metalike me një tendë prej shtatë metrash panelesh diellore që prodhojnë energji elektrike mund të jenë prezent së shpejti në parkingjet e makinave dhe qendrat tregtare në Britaninë e Madhe, citon “CNN”.

Strukturat, të cilat do të kapin energjinë e diellit përmes “gjetheve” nano fotovoltaike mund ta ruajnë atë në një bateri të vendosur brenda trungut të pemës, u projektuan nga startupi britanik “Solar Botanic Trees” si një burim energjie për karikimin e automjeteve elektrike.

Kompania kohët e fundit përfundoi një prototip të pajisjes dhe tani po kërkon të ndërtojë dhe testojë një version me madhësinë e duhur, përpara se të fillojë prodhimin komercial në fund të vitit.

Në Mbretërinë e Bashkuar, infrastruktura e karikimit të automjeteve elektrike po rritet me shpejtësi, me më shumë se 40,000 pika publike karikimi të instaluara deri në fund të prillit 2023, 37% më shumë se një vit më parë, sipas “ZapMap”, një shërbim hartografie.

Por kjo ende nuk përputhet me kërkesën, me Komitetin e Ndryshimeve Klimatike të Mbretërisë së Bashkuar që vlerëson se 325,000 pika karikimi do të nevojiten deri në vitin 2032 për të mbështetur “flotën” elektrike në rritje.

Një numër kompanish tashmë ofrojnë porta makinash me energji diellore, të cilat shtrihen mbi hapësirat e parkimit të makinave dhe duken si një strehë autobusi e mbushur me panele diellore, por ka mungesë zgjidhjesh estetikisht të këndshme.

Pemët diellore, format e të cilave janë paraqitur më parë në kopshtet e Singaporit nga zhvillimi i Gjirit dhe së fundmi në Pavijonin e Qëndrueshmërisë në Expo 2020 Dubai , mund të ofrojnë këtë zgjidhje.