Asociacioni i komunave serbe i pa arsyetueshëm, i pa nevojshëm dhe i rrezikshëm

Nga MSc. Agim ALIÇKAJAmerikë

        Senatin Amerikan u mbajt seancë dëgjimorejashtëzakonisht e rëndësishme për trajtuar situatën dhevlerësuar politikën e SHBA- Ballkanin Perëndimor.

        Kryetari i Komitetit Marrëdhënieve me Jashtë, senatoriBob Menendez u dëshmua jetë simboli i drejtësisë dhemadhështisë amerikane sot, njësoj si Presidenti Biden ditëte tij Senat, senatorët Bob Dole dhe John McKane, si dhekongresmenët Tom Lantos dhe Ben Gilman.

        Mbajtja e një seance dëgjimore këtij niveli dherëndësie është e mundur vetëm vendin drejtë dhe demokratik botë, vendin ku edhe kombet e vogla mund gjejnë drejtësi dhe mbrojtje, SHBA.

        Serbia u trajtua për atë është, një shtet kriminalautoritar, agresor i luftës dhe agresor paqe, i orientuar fort drejt Rusisë dhe Kinës. Përderisa Kosova është një vend demokratik ndërtim, viktimë e luftës dhe viktimë paqe, me orientim qartë për BE dhe SHBA, Serbia dhe Rusia janë angazhuara shumë për destabilizuar BallkaninPerëndimor, kundër interesave strategjike amerikane dheevropiane.

        Komentet dhe pyetjet e Senatorit Menendez ishin qarta, drejtpërdrejta, drejta dhe shumë vlefshme përzgjidhjen e problemit ballkanik dhe ardhmen e tij Evropë. Këto janë pyetjet e shqiptarëve dhe njerëzve tjerëpaqedashës, cilët janë zhgënjyer nga padrejtësia e hapurndërkombëtare ndaj Kosovës nga shpallja e pavarësisë.

        “Ne po shohim presionin madh ndaj Kosovës dheasnjë presion ose shumë pak ndaj Serbisë. Nuk shoh asnjëgaranci Asociacioni i Komunave Serbe nuk do bëhet njëRepublika Srpska tjetër, e cila do ta bënte Kosovën shtetjofunksional, sikurse Bosnja! njëjtën pyetje i bëra zotitEscobar një vit parë dhe nuk mora asnjë përgjigje kënaqshme”.

        Ai vazhdoi parashtrojë detaje situatën reale Ballkanin Perëndimor.

        Njëra palë dialog nuk po merr pjesë me mirëbesim. Vuçiq ka refuzuar nënshkrimin e marrëveshjes Ohrit dhe ka shprehur mospajtime me menjëherë. Ai thotë një gjë për qetësuar liderët perëndimorë dhe një tjetër për publikun serbpërmes mediave kontrolluara. Serbia tashmë e ka thyermarrëveshjen duke kundërshtuar anëtarësimin e Kosovës Këshillin e Evropës dhe duke inkurajuar bojkotimin e zgjedhjeve komunale nga pakica serbe.

        Serbia po refuzon vendosë sanksionet e demokraciveperëndimore ndaj Rusisë, ka lidhje ngushta me Rusinë dheka miratuar një vizion Serbisë madhe përputhje me “Rusinë e madhe Putinit. New York Times Magazine raporton për ndërlidhjen e Vuçiqit dhe qeverisë tij me bandat kriminale serbe.  

        “Unë jam informuar nga krerët e Luginës Preshevëspër diskriminimin e shqiptarëve etnikë atje. Identiteti i tyre po shlyhet përmes pacifikimit adresave. Çfarë po bëhet përkëtë? Po ashtu, çfarë po bëhet për bindur pesë vendetevropiane nuk e kanë njohur Kosovën ta bëjnë këtë”.

        “Ne duhet kërkojmë zgjidhje drejtë dhe qëndrueshme, jo ndonjë zgjidhje përkohshme favorizonnjërën palë. Synimi ynë duhet jetë një marrëveshjepërfundimtare e bazuar njohjen reciproke, asgjë tjetër”, konkludoi z. Menendez.

        Ishte domethënëse këshilltari i lartë Departamentine Shtetit SHBA-, Derek Chollet, dhe i dërguari përBallkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, dy diplomatë me përvojë madhe, dëshminë e tyre shprehën mbështetjen e tyre fortë dhe palëkundur për pavarësinë, integritetinterritorial dhe sovranitetin e Republikës Kosovës. Ata theksuan se nuk do pranojnë krijimin e njëRepublikaSrpska” Kosovë.

        Mirëpo, ata nuk arritën shpjegojnë se përse nevojitetAsociacioni i komunave serbe pasi minoriteti serb po igëzon jo vetëm gjitha drejtat, por edhe privilegjet si asnjëminoritet tjetër botë. Duket qartë se është i nevojshëmvetëm për kënaqur dhe qetësuar kriminelët dhe shovinistëtserbë.

        Shpjegimi i zotit Escobar se Marrëveshja për Asociacionështë një detyrim ndërkombëtar i pranuar nga Kosova 10 vjet parë, se nuk duhet konsideruar si favor për Serbinë, se do t’ua marrë argumentin dhe do vërë minoritetin serb nënkontroll nga Kosova, është naiv dhe pa kurrëfarë baze.

        Realiteti është se kjo Marrëveshje nuk është ratifikuarasnjëherë nga Parlamenti serb dhe se Gjykata Kushtetuese e Kosovës e ka shpallur atë jokushtetuese. Serbia ka thyershumicën e marrëveshjeve nënshkruara. Kërkesa përAsociacion është një parakusht serb i planifikuar me kujdes, shumë i rrezikshëm, i cili nëse pranohet, do pasohet ngaparakushte tjera pafundme. Është vegël, dëshirë dhepërpjekje serbe për ta shkatërruar Republikën e Kosovës.

        Z. Escobar është mire marrë këshilla direkte ngaPresidenti Biden, i cili e di mirë se kushdo se si politikanëtserbë gënjejnë, mashtrojnë, shtiren, nxisin dhe manipulojnë. Ose, ai duhet lexojë deklaratën e babait serb Dobrica Cosiqpër talentin e tyre për gënjyer, gjë , sipas tij, i ka shpëtuarshumë herë histori. Ata janë mjeshtrit e viktimizimit.

        Ishte e paprecedentë z. Chollet pranoi se artikulli iNew York Times Magazine për ndërlidhjen e Vuçiqit dheqeverisë tij me bandat kriminale Serbi dhe veri Kosovës është i vërtetë. Megjithatë, ai nuk ishte gjendje shpjegonte se si ata mund konsiderohen partnerë besueshëm për punuar dhe zbatuar marrëveshjet. Ai tha se ne i kemi paralajmëruar për këtë dhe se do t’i mbajmë sytëhapur kontaktet tona. Megjithatë, kjo nuk dukej ishte njëpërgjigje e kënaqshme.

        Pjesa shqetësuese dhe zhgënjyese e dëshmisë ishtekur z. Chollet dhe z. Escobar po përpiqeshin fajësonin dyja palët për mungesë bashkëpunimi dhe zbatimi, gjë thjesht nuk është e vërtetë. Është e qartë se vetëm njëra anëështë duke krijuar gjitha problemet. Është Serbia shoviniste, fashiste, raciste dhe hegjemoniste.

        Ky është vazhdimi i politikës dështuar evropiane qetësimit agresorit dhe fajësimit barabartë viktimës. E gjithë kjo për arsye gjeopolitike dhe shpresa rreme se Serbia do braktisë Rusinë, gjë nuk do ndodhë kurrë.

        Mund konstatohet se kjo seancë dëgjimore ishte njëngjarje historike jep shpresë për një zgjidhje drejtë dhe përhershme problemeve ballkanike. Njohja reciproke dhepërfshirja graduale strukturat evropiane dhe sistemin e mbrojtjes NATO-s është e vetmja rrugë përpara.

        Nga ana tjetër, ka shumë gjasa , me marrëveshje osejo, me njohje ose jo, Serbia do jetë burim i përhershëmdestabilizimi dhe kërcënim për paqen Evropë. Përgjigja e vetme është ta bëjmë Kosovën fortë ekonomikisht dheushtarakisht mënyrë kriminelët serbë mos guxojnëkurrë sulmojnë Kosovën apo ndonjë shtet tjetër ballkanik.

        Falenderime veçanta për drejtuesit legjendar LigësQytetare Shqiptaro-Amerikane, Joe DioGuardi dhe Shirley Cloyes DioGuardi, anëtarët e Bordit Ligës dhe gjithëmbështetësit e tjerë për kontributin e tyre jashtëzakonshëmpër çështjen shqiptare Washington! Jam thellësisht inderuar dhe jashtëzakonisht i lumtur jam pjesë e këtyrepërpjekjeve Nobel interes kombit tonë për shumë se 32 vjet.