Kondori i andeve (Vultur gryphus) është një zog që i përket familjes Cathartidae. Ky shkaba i Amerikës së Jugut është i zi, me një jakë dalluese të pendëve të bardha, që rrethon qafën e tij. Koka dhe qafa kanë shumë pak pendë, pothuajse të zhveshura. Kështu, në ato zona, mund të shihet lëkura e tij, me ngjyrë rozë të zbehtë. Ky ton ndryshon, në përgjigje të gjendjes emocionale në të cilën ndodhet zogu.

-Karakteristika të përgjithshme

Mashkulli ka një lloj kreshti me mish, i cili fillon nga mesi i kokës dhe mbulohet deri në sqep. Në lidhje me krahët, këto janë të mëdha, me një hapësirë krahësh deri në 3.3 metra. Përveç kësaj, ata kanë një njollë të bardhë, e cila duket më e dukshme tek meshkujt. Për sa i përket dimensioneve të trupit, mashkulli është më i madh se femra.

Kjo specie është shpërndarë në vargmalin Andean të Amerikës së Jugut, duke mbuluar Kolumbinë, Venezuelën, Ekuadorin, Perunë, Kilin dhe Argjentinën. Në këto vende, ai jeton në zona të hapura dhe në rajone të larta alpine.

-Habitati

Habitati i Vultur gryphus kryesisht përbëhet nga kullota të hapura dhe zona alpine me një lartësi deri në 5,000 metra mbi nivelin e detit. Brenda zonave të tyre. preferon zona të hapura, jo të pyllëzuara, të cilat e bëjnë më të lehtë për të parë karrota nga ajri. Kështu, ajo jeton në moor dhe në rajone malore dhe shkëmbore.

Herë pas here mund të përhapet në ultësirën, Bolivinë lindore, Brazilin jugperëndimor dhe Perunë veriore. Ajo gjithashtu zbret në shkretëtirat e Perusë dhe Kilit.

Në lidhje me pjesën jugore të Patagonia, është një rajon i pasur me barngrënës, duke e bërë atë tërheqës për zogun. Në atë zonë, ajo banon në pyjet e ahut dhe livadhet, duke përdorur shkëmbinjtë për të pushuar dhe fole.

-Gjendja e ruajtjes së Kondorit të Andeve

Kondori i Andeve kërcënohet në të gjithë shtrirjen e tij, nga gjuetia pa kriter dhe humbja e habitatit të saj. Për shkak të kësaj situate, IUCN e ka renditur këtë specie si një kafshë shumë afër të qenit e prekshme nga zhdukja.

Popullatat e Vultur gryphus janë të rrezikuara kryesisht në rajonin verior të shpërndarjes së tyre, veçanërisht në Kolumbi dhe Venezuelë, ku çdo vit përjetojnë ulje të konsiderueshme. Sa i përket Ekuadorit, nuk është përjashtim nga kjo situatë. Aktualisht, në atë vend, speciet klasifikohen si në një gjendje kritike të zhdukjes.

Kërcënimet

Fakti që ky zog i Amerikës së Jugut ka një normë të ulët riprodhuese e bën atë jashtëzakonisht të prekshëm nga veprimet e qenieve njerëzore. Kështu, mbarështuesit e kafshëve e shohin kondorin e Andeve si një rrezik, pasi ata janë të bindjes se ajo sulmon dhe vret bagëtinë. Kjo ka si pasojë që ata të gjuajnë zogun pa dallim.

Disa nga faktorët që ndikojnë në kondorin e Andeve janë madhësia e vogël e popullsisë së saj dhe nxjerrja e burimeve natyrore, e cila kontribuon në humbjen dhe copëtimin e habitatit. Gjithashtu, ndodh helmimi sekondar, për shkak të marrjes së plumbit, që përmbahet në mishin e karrotave të konsumuar nga ky zog.

Nga ana tjetër, kohët e fundit specialistët kanë dëshmuar konkurrencë ndër specifike me shkaba të zeza (Coragyps atratus) Kjo ndodh sepse ata kanë filluar të ndajnë të njëjtin habitat, kështu që ka një luftë për kufomat e kafshëve. /warbletoncouncil.org /Limit.al