Grerëza e detit konsiderohet si kafsha më helmuese në botë, pasi me një kontakt të thjeshtë mund të futë helmin e saj në gjakun tuaj. Toksinat e tij jo vetëm që ndikojnë në lëkurë, por gjithashtu sulmojnë zemrën dhe sistemin nervor dhe mund të shkaktojnë vdekje. Për fat të mirë gjendet vetëm në Australi dhe në rajonin Indo-Paqësor.

Pavarësisht emrit të thjeshtë, grerëza e detit ka një nga helmet më të fuqishme të njohura dhe në shumë raste mund të jetë vdekjeprurëse për njerëzit. Për shkak të pamjes së tij karakteristike, njihet edhe si kandil deti kuti ose cubomedusa, nga të cilat ka shumë varietete. Shkencërisht quhet Chironex fleckeri duke qenë pjesë e familjes Chirodropidae.

Për fat të mirë, habitati i kësaj grerëze deti është në thelb i kufizuar në ujërat e Australisë dhe disa zonave të tjera të Oqeanit Indian lindor dhe Paqësorit. Raportet për praninë e saj në rajone të tjera janë të pakta. Nga ana tjetër, nga pothuajse 40 varietetet e kandil deti kuti që janë identifikuar deri më sot, vetëm disa kanë një helm vdekjeprurës për njerëzit, ndër to është edhe grerëza e detit.

Karakteristikat: 

Karakteristika më e habitshme e këtij kandil deti është pamja e tij në formë zile, e cila mund të krahasohet në madhësi me një top basketbolli. “Këmbana” e kësaj specie është më katrore se ato të specieve të tjera, së cilës i shtohet se është më transparente dhe me ngjyrë blu të zbehtë që zakonisht ngatërrohet me detin.

Ndryshe nga besimi popullor për lëvizjen e tij dhe ndryshe nga kandil deti i zakonshëm, të cilët janë kryesisht të verbër, kjo krijesë ka katër grupe me njëzet sy. Por nuk është përcaktuar qartë nëse ata mund të ndjekin objektet me sytë e tyre apo si mund të përpunojnë imazhe. Ata kanë një sistem nervor qendror, por pothuajse të padukshëm. Megjithatë, aftësia e tij për të reaguar dhe për të lëvizur shumë shpejt ka mahnitur komunitetin shkencor, i cili ka vëzhguar një evolucion të rëndësishëm që lidhet me aftësinë e tij për t’u përshtatur.

Ka 60 tentakula me gjatësi rreth 80 centimetra, por kur është në gjueti ato mund të arrijnë deri në 3 metra gjatësi. Në secilën prej këtyre tentakulave ka rreth 5.000 qeliza thumbuese të quajtura cnidocite që aktivizohen me kontakt të thjeshtë. Çdo qelizë përbëhet nga katër receptorë të ndjeshëm ndaj dritës që ata përdorin për të lundruar, për të shmangur objektet dhe për të njohur prenë. Mund të notojë me impulse prej 1,5 metrash në sekondë, gjë që i jep shpejtësi të mjaftueshme për të kapur peshk.

Simptomat që njeriu ka mbasi preket nga grerëza e deti:

Në përgjithësi, kontakti i viktimës me tentakulat e saj nuk kalon pa u vënë re, duke lënë lezione të dukshme, të cilat nga ngjyra e kuqe bëhen më të kuqe dhe zona e prekur inflamohet. Pas rreth 20 minutash fillon sindroma irukandji, e cila manifestohet me dhimbje të thella në të gjithë trupin, trefishim të ritmit të zemrës, dyfishim të presionit të gjakut dhe zakonisht vdekja ndodh pas një emboli kardiake.

Simptomat e tij janë gjithashtu të dukshme në problemet e frymëmarrjes, nauze dhe të vjella, ënjtje dhe dhimbje të forta, ngadalësim të rrahjeve të zemrës dhe vdekje të indeve të lëkurës. Megjithatë, disa kafshë janë të paprekshme ndaj toksinës, të tilla si breshkat e detit, të cilat i hanë ato pa pësuar asnjë dëm. Në rastin e njerëzve, nëse helmi hyn në sistemin e gjakut, personi mund të vdesë në më pak se tre minuta.

Nëse preket nga grerëza e detit, praktika fillestare e trajtimit është aplikimi i uthullës në zonën e prekur, pasi ajo ka cilësi rregulluese mbi nematocistet, organele ndërqelizore përgjegjëse për lejimin e hyrjes së helmit. Njëkohësisht duhet të njoftohet menjëherë sistemi i urgjencës, pasi në zonat ku kjo kafshë është e pranishme zakonisht përgatitet për këto ngjarje. Trajtimi tipik i plagëve të kontaktit me uthull zvogëlon rrezikun e tyre.

Helmi i tyre

Tentakulat inokulojnë një helm aq të fuqishëm saqë me një sasi prej vetëm 1.4 miligramësh mund të vrasin një person të rritur dhe të shëndetshëm. Fakti që është një specie jashtëzakonisht helmuese nuk është problemi më serioz. Ajo që është më alarmante është se, siç e përmendëm edhe më parë, ngjyra e saj është e tejdukshme ose kaltërosh dhe nuk lëshon asnjë zë, gjë që i lejon banjat të notojnë pa dashje, të pavetëdijshëm për rrezikun që i pret.

Në raportimet e personave që kanë pësuar pickime nga një grerëz deti, vihet re se dhimbja e tentakulave që prekin lëkurën është jashtëzakonisht e dhimbshme dhe se ajo mbetet për disa javë pas ngjarjes. Disa prej tyre kanë plagë të mëdha. Dëshmi të tjera flasin për njerëz që shkojnë në shok për shkak të dhimbjes ose që vuajnë nga dështimi i frymëmarrjes disa sekonda pas sulmit, megjithëse kjo ka ndodhur vetëm në disa raste.

Nëse personi i prekur nuk trajtohet në kohë, simptomat do të bëhen më të rrezikshme. Nëse helmi fillimisht futet në gjak, nuk ka ilaç apo alternativë që mund ta shpëtojë personin. Kjo kafshë nuk është studiuar plotësisht nga shkencëtarët, kështu që disa faza të ciklit të saj jetësor janë ende të panjohura. /postposmo.com  /Limit.al