Panda gjigande është një gjitar placentar që i përket rendit Carnivora. Pamja fizike e kësaj kafshe është unike, figura e saj është e rrumbullakosur me një ngjyrosje të zezë dhe të bardhë të gëzofit të saj. Në trupin e saj, gjymtyrët, veshët, bishti dhe një brez në shpinë shquhen me një ton të zi. Sytë e tij, megjithëse janë të vegjël, duken imponues pasi rrethohen nga një rreth të zi.

Ariu panda ndodhet në Azinë qëndrore. Për shkak të zvogëlimit të habitatit të saj, popullsia e tij është ulur ndjeshëm, kështu që aktualisht është brenda kategorisë së specieve të prekshme, sipas kategorizimit të bërë nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës.

Këto kafshë lëvizin ngadalë, me lëvizje disi të vështira. Ata pushojnë me orë të gjata gjatë ditës, sepse në këtë mënyrë ata kursejnë energji. Ata janë përgjithësisht aktivë në muzg ose gjatë natës. Edhe pse panda gllabëron kërcellin dhe gjethet e bambusë pothuajse të pangopur, sistemi i tretjes së tij është i ngjashëm me atë të një gjitari mishngrënës. Sidoqoftë, trupi juaj ka pësuar disa përshtatje për të lehtësuar tretjen e perimeve.

Për shkak të madhësisë së tyre të madhe dhe habitatit ku gjenden, pandat e rritura nuk kanë pothuajse asnjë grabitqar natyral. Sidoqoftë, këlyshët janë plotësisht të pambrojtur derisa të mbushin një vjeç. Kjo i bën ata pre e lehtë për çakallët dhe leopardët. Njerëzit përfaqësojnë një nga kërcënimet më të mëdha për pandën gjigande. Ata gjuajnë në mënyrë të paligjshme dhe shiten me një çmim të lartë në tregun e zi. Përkundër ekzistencës së ligjeve që ndëshkojnë ashpër këtë akt, njeriu vazhdon ta bëjë këtë, duke vënë në rrezik popullsinë e vogël të kësaj specie.

Karakteristikat e pandave:

Edhe pse pamja e disa gjitarëve përfshin ngjyrosjet gri dhe kafe, panda është një përjashtim. Gëzofi i saj ka një model të çuditshëm të njollave të zeza në veshë dhe sy, në një fytyrë të bardhë. Qafa dhe trupi janë të bardha, por këmbët dhe shpatullat e përparme dhe të pasme janë të zeza. Ky model është pothuajse inekzistent në gjitarët e tjerë të tokës.

Në mënyrë që të njihet rëndësia evolucionare dhe funksionale e kësaj gëzofi, janë kryer studime, nën një qasje filogjenetike krahasuese, midis mishngrënësve të ndryshëm dhe nënllojeve të rendit Carnivora.

Rezultatet treguan se ngjyrosja e pandës përmbush funksione të ndryshme. Së pari, zonat e bardha të trupit, siç janë zverku, fytyra, krahu dhe barku, janë përshtatur për të qenë një kamuflazh në një sfond me dëborë.

Mbrapa dhe gjymtyrët, me ngjyrë të zezë, janë përshtatur për kriptimin në hije. Njollat në kokë nuk janë kamuflime, por përdoren për komunikim. Veshët e zinj do të shoqëroheshin me synimin për të dërguar një mesazh të egërsisë. Qarqet e mëdha të zeza rreth syve janë të dobishme për njohjen individuale dhe si një kërcënim për kafshët e tjera.

Përse pandat rrezikojnë zhdukjen?

Që nga viti 1986, Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës i ka kushtuar vëmendje të veçantë rënies së dukshme të popullatës në Evropë Ailuropoda melanoleuca.

Në vitet e mëvonshme, problemi jo vetëm që vazhdoi, por përkeqësohej çdo ditë. Panda u konsiderua e rrezikuar nga IUCN, megjithatë organizata botërore e mjedisit ndryshoi statusin e saj në të prekshme në 2016.

Kjo pasi përpjekjet e mëdha për ruajtjen e tij kanë filluar të japin fryte dhe popullsia po rritet.

Ka shumë shkaqe që kanë bërë që kjo kafshë të rrezikohet nga zhdukja. Një prej tyre është shkatërrimi i habitatit të tyre natyror.

Në të kaluarën, panda ishte shpërndarë në të gjithë Kinën jugore, në Pekinin verior dhe Azinë juglindore. Aktualisht, ndryshimi serioz ekologjik i habitatit të tij e ka kufizuar atë të jetojë në Kinën perëndimore, në provincat e Gansu, Shaanxi dhe Sichuan.

Habitatet natyrore janë prerë, duke eleminuar hektarë të tërë pyjesh bambuje, ushqimi kryesor në dietën e pandas. Përveç kësaj, shkalla e ulët e lindjeve dhe vdekshmëria e lartë e pasardhësve e bëjnë popullsinë e kësaj kafshe të rritet me një ritëm mjaft të ngadaltë.

Një tjetër dobësi është se në robëri, pandat gjigante e kanë të vështirë të riprodhohen, kryesisht për shkak të faktit se ato janë kafshë jashtëzakonisht të ndrojtura.

Vendi i saj biologjik shpesh ndahet me arinjtë e zinj dhe drerin e miskut. Kur njeriu vendos kurthe për të gjuajtur këto kafshë, panda mund të dëmtohet prej tyre.

Gjuetarët pa leje gjithashtu kontribuojnë në zhdukjen e kësaj specie, kur ata vrasin panda për të shitur lëkurën e saj. Ky gjueti, megjithëse ishte i paligjshëm dhe penalisht ligjërisht me shuma të mëdha parash dhe burg, ende po kryhet.

Habitati dhe shpërndarja:

Megjithëse panda gjigande ishte gjetur më parë në veri të Pekinit dhe Kinës juglindore, sot popullsia më e madhe gjenden në vargmalet Minshan, Qionglai dhe Qinling.

Në një numër më të vogël të popullsisë dhe në një mënyrë të izoluar, ata qëndrojnë në malet e Liangshan, Xiaoxiangling dhe Daxiangling, në Kinë. Këto tkurrje në habitat janë për shkak të zgjerimit të urbanizmit njerëzor dhe shndërrimit të zonave të pyjeve bambu në zona të kultivuara bujqësisht.

Ndërsa më parë këto kafshë zinin pyje nën 1.000 metra lartësi, popullsia aktuale e Ailuropoda melanoleuca ato kufizohen në rajone të vargmaleve, të cilat ndahen nga peisazhe dhe lugina më të sheshta.

Malet ku gjenden janë të mbuluara me pyje halore me lagështi, ku bambu rritet gjerësisht. Këto ekosisteme të butë janë një nga speciet më të pasura me kafshë dhe bimë në planet. Lartësia e tyre mund të shkojë nga 1200 deri në 3400 m s. n m

Një nga karakteristikat kryesore është se ky mjedis nuk ka ndryshime të konsiderueshme klimatike vjetore, prandaj kushtet e motit mbeten relativisht të qëndrueshme gjatë gjithë vitit. /sq.warletoncouncil.org /Limit.al