Gorilla malore (Gorilla beringei) është një nënlloj i gorilës që jeton në Afrikën lindore nën-Sahariane. Ky nënlloj, së bashku me gorillën e Grauer-it, aktualisht janë primatët më të mëdhenj. Gorilla malore i përket familjes Hominidae dhe u përshkrua nga Matschie në 1903.

Gorillat, si pothuajse të gjithë majmunët antropomorfë, janë shumë të shoqërueshëm. Ata krijojnë grupe që mund të kalojnë 10 individë dhe që dominohen nga një mashkull me alfa ose argjend. Përveç kësaj, ekziston një sistem hierarki i vendosur mirë për pjesën tjetër të individëve. Të rriturit e gorilës malore janë më së paku arboreal nga të gjitha speciet dhe nënllojet e gorillave sot. Kjo e fundit është e lidhur me katërkëmbësinë tokësore të këtyre kafshëve kur marshojnë nëpër pyll në kërkim të ushqimit.

Gorillat malore përballen me rreziqe të ndryshme me origjinë antropike, të tilla si gjuetia e paligjshme, përhapja e sëmundjeve dhe shkatërrimi i habitatit të tyre për shkak të pranisë së grupeve dhe milicive të parregullta, nxjerrjes së pemëve të drurit, minierave, turizmit dhe ndryshimeve klimatike.  Aktualisht është nëngrup me më pak individë riprodhues në natyrë. Çdo vit, mijëra njerëz pushtojnë zonat e mbrojtura ku jetojnë këto kafshë, duke eleminuar bimësinë primare përmes zjarreve të kontrolluara, shpyllëzimeve dhe praktikave bujqësore. Përkundër faktit se popullsia aktuale po rritet falë planeve të ruajtjes të zbatuara, është e nevojshme të rriten masat e mbrojtjes për të siguruar mbijetesën e tyre.

Karakteristika të përgjithshme të gorillave malore:

Veshja e gorillës malore është më e gjatë se ajo e nënllojeve graueri për shkak të faktit se jeton në kushte më të ftohta të temperaturës që mund të arrijnë edhe 0 ° C. Nga ana tjetër, ngjyrosja e saj është më e errëta midis të gjitha specieve dhe nënllojeve të gorillave. Rajoni i gjoksit është përgjithësisht pa flokë te meshkujt.

Ata paraqesin një dimorfizëm të theksuar seksual. Meshkujt e rritur janë më të fortë se femrat dhe kanë një kreshtë sagitale të zhvilluar mirë, duke u dhënë atyre një nofull të fuqishme. Ata kanë një krah krahësh deri në 2 metra në krahë. Me të arritur pjekurinë, meshkujt hedhin leshin e shpinës. Pallto origjinale e zezë zëvendësohet nga një pallto më e shkurtër dhe karakteristikisht e lehtë që u jep atyre termin “prapa argjendtë”. Kjo karakteristikë është shumë më e dukshme tek meshkujt alfa. Në këto kafshë, gjymtyrët e përparme janë më të gjata dhe më të forta se gjymtyrët e prapme. Forca e kockave të gjymtyrëve të tyre të pasme i lejon ata të qëndrojnë në këmbë dhe të lëvizin në dy këmbë për disa metra.

Habitati:

Gorillat beringei jetojnë vetëm në pyjet malorë të vendosura në lindje të Republikës Demokratike të Kongos, në verilindje të Ruandës dhe në jugperëndim të Ugandës. Në përgjithësi, temperatura mjedisore e pyjeve që zë kjo nënlloj është nën 15° C.

Mostrat e mbijetuara të nënllojeve Gorilla beringei, janë të izoluar në dy popullata, në pyje që megjithëse ndahen vetëm me 25 kilometra, nuk kanë komunikim. Në mes të të dy popullatave, ekziston një aktivitet i dendur bujqësor që parandalon kalimin e individëve midis të dy popullatave.

Njëra nga popullatat është vendosur në përgjimin e tre parqeve kombëtare, Parku Kombëtar Virunga (Republika Demokratike e Kongos), Parku Kombëtar Vullkaneve (Ruanda) dhe Parku Kombëtar Mgahinga Gorilla (Uganda). Në këtë zonë, bimësia është Afro-Alpine me një bollëk bambu dhe njolla barishtore si p.sh: Hypericum. Popullsia tjetër është në Parkun Kombëtar të Pyjeve të Padepërtueshëm Bwindi (Uganda) dhe në Rezervatin Natyror Sarambwe në Republikën Demokratike të Kongos. Në këtë sektor, bimësia është karakteristike për pyjet malore me një larmi të gjerë të pemëve frutore.

Kërcenimet aktuale:

Përveç shkatërrimit dhe zvogëlimit të habitatit të tyre, gorillat shpesh janë viktima të gjuetisë së paligjshme, duke rënë në kurthet e vendosura për speciet e tjera. Në përgjithësi, individët që kapen përfundojnë të plagosur rëndë, të gjymtuar ose të vrarë.

Shumë gorilla të vetmuara gjurmohen dhe konsiderohen të dëmshme ndërsa ushqehen në zona në rritje që kufizohen me habitatet e tyre. Përhapja e sëmundjeve përfaqëson një faktor tjetër në rënien e popullsisë. Njerëzit dhe gorillat kanë një ngjashmëri të madhe në gjenomet e tyre, me gorillat që janë shumë të ndjeshme dhe të pajtueshme me shumë patogjenë të lindur nga njerëzit dhe ndaj të cilave sistemi i tyre imunitar nuk përgjigjet në mënyrë efikase. Disa viruse që prekin rëndë popullatat njerëzore pranë habitatit të gorillave, të tilla si Ebola dhe disa filovirusë, shkaktojnë vdekshmëri deri në 95% në gorillat që infektohen prej tyre. Edhe humbja e grupeve të tëra është raportuar. Patologji të tjera të tilla si zgjebe sarkoptike e shkaktuar nga Sarcoptes scabiei, një sëmundje e diagnostikuar zakonisht në popullatat njerëzore pranë Bwindi gjithashtu infekton gorillat. Grupe të mësuar të kontaktojnë me njeriun kanë paraqitur shpërthime zgjebe, e cila është fatale për individët e rinj dhe të rinjtë e tyre.   /sq.warbletoncouncil.org  /Limit.al