Pinguini perandor është zogu më i vjetër dhe më i madh nga të gjithë përfaqësuesit e kësaj familje që ekziston në tokë. Përkthyer nga greqishtja e lashtë, emri i tyre do të thotë “zhytës pa krahë”. Pinguinët dallohen nga sjellja interesante dhe inteligjenca e jashtëzakonshme. Këta zogj priren të kalojnë shumë kohë në ujë. Fatkeqësisht, numri i këtyre zogjve madhështorë po zvogëlohet vazhdimisht. Sot, numri i individëve nuk i kalon 300,000.

Historiku i pinguinit perandor:

Pinguini perandor është një përfaqësues i klasës së shpendëve, rendit pinguin, familjes pinguin. Ato dallohen në një gjini dhe specie të veçantë të pinguinit perandor. Studimi i evolucionit të këtyre përfaqësuesve të klasës së zogjve tregon se paraardhësit e tyre ekzistonin në Zelandën e Re, në disa rajone të Amerikës së Jugut dhe në Gadishullin Antarktik. Gjithashtu, studiuesit zoologë kanë zbuluar mbetjet e paraardhësve antikë të pinguinëve perandorë në disa rajone të Australisë dhe Afrikës. Mbetjet më të vjetra të pinguinëve datojnë që nga fundi i Eocenit dhe tregojnë se ato mund të kenë ekzistuar në tokë rreth 45 milion vjet më parë. Paraardhësit e lashtë të pinguinëve, duke gjykuar nga mbetjet e gjetura, ishin shumë më të mëdhenj sesa individët modernë. Besohet se paraardhësi më i madh i pinguinëve modernë ishte pinguini Nordenskjold. Gjatësia e tij korrespondonte me gjatësinë e një personi modern dhe pesha e trupit arriti pothuajse 120 kilogramë.

Pamja dhe tiparet e tyre:

Rritja e një pinguini perandor të rritur është 100-115 cm, sidomos meshkujt e mëdhenj arrijnë një lartësi prej 130-135 cm. Pesha e një pinguini është 30-45 kilogramë. Dimorfizmi seksual praktikisht nuk është i theksuar. Femrat janë pak më të vogla se meshkujt. Si rregull, rritja e femrave nuk i kalon 115 centimetra. Kjo specie dallohet nga muskujt e zhvilluar dhe një rajon i theksuar i kraharorit të trupit. Pinguini perandor ka një ngjyrë të ndritshme dhe interesante. Sipërfaqja e jashtme e trupit nga mbrapa është pikturuar me të zezë. Pjesa e brendshme e trupit është e bardhë. Zona e qafës dhe veshëve është me ngjyrë të verdhë të ndritshme. Kjo ngjyrë lejon që këta përfaqësues të florës dhe faunës të qëndrojnë pa u vërejtur në thellësitë e detit.

Trupi është i qetë, i barabartë, shumë i efektshëm. Falë kësaj, zogjtë mund të zhyten thellë dhe shpejt, e të zhvillojnë shpejtësinë e dëshiruar në ujë. Pinguinët kanë një kokë të vogël të rrumbullakëte cila është e mbuluar me të zezë. Koka ka një sqep mjaft të fuqishëm, të gjatë dhe sy të vegjël e të zinj. Qafa është shumë e vogël dhe bashkohet me trupin. Kafazi i fortë, i theksuar i brinjës rrjedh normalisht në bark. Në të dy anët e trupit ka krahë të modifikuar që shërbejnë si pendë. Gjymtyrët e poshtme janë me tre gishta, kanë membrana dhe kthetra të fuqishme. Ka një bisht të vogël. Një tipar dallues është struktura e indit kockor. Ata nuk kanë kocka të zbrazëta si të gjitha speciet e tjera të zogjve. Një tjetër tipar dallues është se kanë një mekanizëm për rregullimin e funksioneve të shkëmbimit të nxehtësisë në enët e gjakut të ekstremiteteve të poshtme, i cili parandalon humbjen e nxehtësisë. Pinguinët kanë pendë të besueshme, shumë të dendur, e cila u lejon atyre të ndihen rehat edhe në klimën e ashpër të Antarktidës.

Ku jetojnë pinguinët perandor?

Habitati kryesor i pinguinëve është Antarktida. Në këtë rajon, ata formojnë koloni të madhësive të ndryshme, nga disa dhjetëra në disa qindra individë. Veçanërisht grupe të mëdha pinguinësh perandorë numërojnë disa mijëra individë. Në mënyrë që të vendosen në blloqet e akullit të Antarktidës, zogjtë lëvizin në skajin e kontinentit. Për të shumuar dhe çelur vezë, zogjtë gjithmonë kthehen në rajonet qendrore të Antarktidës me forcë të plotë.

Kërkimet nga zoologët kanë bërë të mundur vërtetimin se sot ka rreth 37 koloni zogjsh. Si habitate, ata priren të zgjedhin vende që mund të shërbejnë si strehimore dhe të mbrojnë këta përfaqësues të florës dhe faunës nga armiqtë natyrorë dhe erërat e forta, me gjemba. Prandaj, ato janë më shpesh të vendosura prapa blloqeve të akullit, shkëmbinjve, shtrirjeve të borës. Një parakusht për vendndodhjen e kolonive të shumta të shpendëve është hyrja e lirë në rezervuar. /sq.petmypet.ru  /Limit.al