Elefanti afrikan është një gjitar placentar që është pjesë e familjes Elephantidae. Një nga karakteristikat e tij kryesore është dhëmbëzimet e saj, të cilat janë të pranishme si në mashkull ashtu edhe në femër. Përveç kësaj, veshët e tyre janë të theksuar, me një formë drejtkëndëshe.

Ka një kokë të madhe, e cila mbështetet nga një qafë e shkurtër. Sa i përket trungut, ai është një organ prehensile, i gjatë dhe muskulor. Kjo rredh nga zgjatja e buzës së sipërme dhe hundës. Në majë janë vrimat e hundës. Gjithashtu, në fund ai ka një projeksion ventral dhe dorsal, të cilin e përdor për të kapur objektet. Elefanti afrikan përdor trungun e tij për të pirë ujë dhe për të marrë ushqim, për të prerë pemë, gjatë njohjes dhe për t’u kujdesur për të rinjtë.

Elefantët afrikan banon në Afrikën Lindore, Jugore dhe Qëndrore. Në këto rajone, ai jeton në savane të hapura dhe të mbyllura, shkurre dhe në pyje subtropikale dhe të butë.

Popullsia e elefantëve afrikanë ka rënë, kryesisht e motivuar nga shkatërrimi i habitatit dhe gjuetia pa leje, si dhe tregtia për tusks dhe mishin e tyre. Për shkak të kësaj situate, IUCN e ka kategorizuar këtë specie si të prekshme nga zhdukja.

Madhësia e elefantëve

Gjatësia e trupit të mashkullit është 6 deri në 7.5 metra, ndërsa femra është 5.4 deri në 6.9 metra. Lidhur me lartësinë e shpatullave, te mashkulli mesatarisht 3.2 metra dhe te femra është ndërmjet 2.5 dhe 2.7 metra. Të rinjtë, në lindje, matin, nga gjymtyra e tyre në shpatull, nga 0.8 në 1.05 metra. Në lidhje me peshën, diapazoni te meshkujt është nga 4000 deri në 6300 kilogramë, me një mesatare prej 5000 kilogramë. Nga ana e saj, femra peshon rreth 2,400 deri në 3,500 kilogramë. Pasardhësit femra nuk i kalojnë 100 kilogramë, dhe meshkujt arrijnë një masë trupore prej 120 kilogramë. Elefanti afrikan i rritur ka pak lesh, por mund të ketë disa grumbuj flokësh në ballë, në buzë dhe rreth vulvës. Gjithashtu, ka disa të tjerë në bisht, mbrapa dhe në gjunjë. Nga ana tjetër, ajo ka qerpikë të gjatë, qime ndijore në bagazhin dhe në buzë të vrimës së veshëve të jashtëm. Lidhur me ngjyrosjen e lëkurës, ajo është gri e errët ose e zezë gri. Trashësia varion nga disa milimetra, në zonën e pasme të veshëve deri në pothuajse 3.2 centimetra, në pjesën e pasme.

Habitati

Elefanti afrikan gjendet në savanë të mbyllur dhe të hapur, pyje të butë dhe subtropikal, pyje shiu, shkurre, dhe herë pas here në plazhe dhe shkretëtira, të tilla si Namibia dhe Mali. Sidoqoftë, i motivuar nga kërcënimi i madh i zhdukjes që i mundon ata, aktualisht është praktikisht i kufizuar në rezervatet natyrore dhe vendet e shenjta. Gjithashtu, ajo gjendet në kullota, ligatina, pyje të thatë dhe të përmbytur sezonalisht dhe në disa toka bujqësore, në lartësi nga niveli i detit në zona në 4500 metra.

Popullatat e elefantëve afrikanë po përjetojnë një rënie të ndjeshme në të gjithë habitatin e tyre natyror. Kjo situatë ka bërë që IUCN të kategorizojë elefantët afrikanë si specie e prekshme nga zhdukja. /Limit.al /sq.warbletoncouncil.org