Disa mendime lidhur me intervistën e Ambasadorit Amerikan Beograd, Kristofer Hill rreth Autonomisë/Pavarësisë Kosovës.

Nga Mal Berisha

Që prej shkurtit të vitit 1999, kur Konferenca e Rambujesëi mbylli punimet, ka mbetur pezull një re e errët që rëndon mbitë: A ishte ajo për Pavarësinë e Kosovës apo për kthim të saj nëgjendjen e Autonomisë së Vitit 1974? Pra a do ishte ajo Kosovë që shohim sot, e lirë dhe e pavarur, apo do të kthehej nëKosovën e demonstratave të studentevë, vrasjeve të policisë dheushtrisë terroriste serbojugosllave, burgosjeve, bastisjeve, ekzekutimeve, vrasjeve të djemve shqiptarë në ushtri qëktheheshin si të vetvrarë në shtëpitë e tyre?

Pikërisht në atë kohë lëviznin nëpër Kosovë disa emisarëamerikanë të cilët jepnin deklarata publike skandaloze. Njëriprej tyre ishte Gellbarti, i cili e quajti UÇK – në një organizatëterroriste. Tjetri ishte ai që më vonë u bë “hero” i Kosovës, indjeri Richard Holbrook. Ky i fundit vetëm pas vizitës së tij nëDeçan ndërroi opinionin të cilin e kishte formuar për shqiptarëtpas 18 orë bisedime të pandërprera me Sllobodan Milosheviçin.

Në atë kohë ka patur edhe një debat shumë të fortë nësePartia Demokratike e Shqipërisë ishte kundër Marrëveshjes sëRambujesë apo jo dhe nëse ishte kundër, përse ishte kundër saj, në disa pika të marrëveshjes?

Kanë kaluar 23 vjet dhe kësaj pyetje i ka dhënë përgjigje paasnjë ekuivok, Ambasadori i sotëm amerikan në Beograd,Kristofer Hill, në atë kohë negociatori i Shteteve të Bashkuara tëAmerikës në Rambuje, në një intervistë të dhënë mediave serbeku ai shprehet tekstualisht:

Roli im Rambuje ishte tentoja Kosovës, t’i kthehejshkalla e lartë e autonomisë cilën e kishte dikur. Rambujeja nuk u mor me pavarësinë e Kosovës, kjo ndodhi vonë ku unë nuk isha pjesmarrës.

Ambasadori i sotëm amerikan në Beograd dhe negociatori iasaj kohe në Rambuje e ka thënë qartë dhe pa lënë asnjë dyshim,se ai nuk ishte për pavarësinë e Kosovës. Sot është po ai qëpërcjell politikën amerikane rreth Kosovës, nga Beogradi.

Në këtë mënyrë, e tërë balta e hedhur kundër atyre qëkundërshtuan planet alla Kristofer Hill dhe Richard Hollbrokpër kthimin e Kosovës një autonomi, e cila do thoshte nënsovranitetin serb, duhet tu kthehet në fytyrë atyre që e hodhënnë atë kohë ndaj mbrojtësve të vërtetë të Kosovës që ishte e djathta shqiptare e drejtuar nga Dr. Sali Berisha.

Se çfarë vendimi kishte tekstin e Marrëveshjes Finale e Rambujesë, tw pranuar ng apala shqiptare (dhe jo ajo serbe) mjafton lexojmë këtë pasazh, Nenin I: Parimet e Vetqeverisjes Demokratike Kosovë:

Pika 3 Republika Federale e Jugosllavisë mbanë përgjegjësi Kosovë për fushat vijuese, përveç nëse është përcaktuar vend tjetër këtë marrëveshje: (a) integriteti territorial, (b) ruajtja e tregut unik brenda Republikës Federale Jugosllavisë, pushtetii cilës do ushtrohet mënyrë tillë mos bëjëdiskriminimin ndaj Kosovës, (c) politika monetare (ç) mbrojtja, (d) politika e jashtme, (dh) shërbimet doganore, (e) tatimetfederale, (ë) zgjidhjet federale, dhe (f) fushat tjera përcaktuarame këtë Marrëveshje. 4. Republika e Serbisë do ketë pushtet Kosovë, ashtu si është përcaktuar këtë Marrëveshje, duke përfshirë marrëdhënien me zgjidhje republikane.

Nuk dua të hy në analizën e atyre që ka thënë në atëintervistë ambasadori Hill por nuk mund të lë pa nënvizuar disaprej konstatimeve të cilat në një vështrim të thjeshtë kuptohensesa e rëndojnë Kosovën në raport me Serbinë në ngjarjet e fundvitit 2022.

1.- Ambasadori përkrah barrikadimin e serbëve në veri tëKosovës dhe i konsideron ato si të drejta pasi ndërgjegjësuanopinionin ndërkombëtar lidhur me mënyrën sesi trajtohen serbëtnë Kosovë.

Shënim: Kosova është i vetmi vend në botë që e ka me ligjtrajtimin e minoriteteve me terminpersekutim pozitiv”.

2.- Ambasadori nuk iu përgjigj drejt gazetarit serb kur ai e pyeti dhe bëri një paralele midis bombardimeve të NATO s nëSerbi dhe atyre Ruse në Ukrainë:

Është e lehtë për këdo ta bëjë këtë dallim për dy arësye

a) NATO ndërhyri për shpëtuar një popull nga genocidiserb dhe shfarosja bazuar tërësisht në vija etnike.

b) NATO nuk goditi asnjë objektiv civil në Serbi por vetëmcaqet ushtarake ndërsa Rusia godet shkolla, banesa, kopshte, spitale, stacione elektrike, uzina, fabrika dhe çdo objekt tjetërcivil.

c) NATO nuk udhëhiqej nga një autokrat diktator i vetëmsiç është sot Putini, por nga udhëheqës shtetesh demokratike me qeveri dhe lidera të zgjedhur me vullnetin e lirë të popujve tëtyre.

Pra ku është ngjashmëria këtu midis NATO – s, Kosovës, Rusisëdhe Ukrainës?

Ambasadori Hill është i keqardhur që 6 marrëveshjet e nënshkruara midis Serbisë dhe Kosovës nuk qenkan zbatuar. Po a ka keqardhje ai që asnjë marrëveshje e nënshkruar nga Serbia nuk është zbatuar deri sot?

Ai thotë tekstualisht:

Presidenti Vuçiç me cilin kemi komunikim mirë, herët ka thënë se lidhje me Kosovën janëgjashtë marrëveshje, por partnerët ndërkombëtarë nukrespektojnë asnjë prej tyre dhe se ne fakt nuk e dimë se cila është e vlefshme, cila duhet plotësohetdhe cila është e rëndësishmja?

Pra Ambasadori Hill, dëgjon me vëmendje autokratin dheish Ministrin e Milosheviçit, dezinjatori i Propogandës së Luftëskundër Shteteve të Bashkuara, në lidhje me Kosovën!?

Më tej Ambasadori Hill kërkon zbatimin e marrëvëshjespër Bashkësinë e Komunave Serbe në Kosovë dhe e kërkon atëmë ngulm, pavarësisht se serbët çdo gjë që e kërkojnë sot e kërkojnë nëpërmjet të rojeve të urës, grupeve kriminale tëpaguara nga Vuçiçi në Beograd. Pra paqja do të vijë me imponimin e njerëzve të Miloshevçit si Ivica Dačić– it dheAleksandër Vuçiç – it me forcën e armëve dhe barrikadave.

Duke e ndjekur me shumë vëmendje këtë intervistë tëAmbasadorit Kristofer Hill iu ktheva shënimeve të mia të asajkohe. Për fat, një pjesë e tyre gjënden në librin tim të botuar nëvitin 2021 me titull:

“ANBASADOR I PUSHTETIT TË BUTË

Aty më del se sa qëndrim të drejtë kemi mbajtur atherë kundërMarrëveshjes Rambujesë prirë prej negociatorëveamerikanë atë Konferencë siç na del sot autonomisti iKosovës Kristofer Hill.

Ja shkrimi im i cili gjëndet faqen 144, 145, 146 librit tim:

KONFERENCA E RAMBUJESË DHE KONTRIBUTI IJOSEPH DIOGUARDIT

fillim vitit 1999 ndodhën ngjarje shumë rëndësishme për Kosovën. Ndër to veçohen masakra e Reçakutdhe Konferenca e Rambujesë. Bashkësia ndërkombëtare u angazhua seriozisht për ta penguar një gjakderdhje re Ballkan. fakt, përvoja e Dayton – it, si marrëveshje paqejepër Bosnjën, kishte lënë shije shumë keqe për shkak defekteve jashtëzakonshme ajo mbarte. Për tepër, shqiptarët as ishin konsideruar atë rast, ku vetëmMilosheviçi, Izetbegoviçi dhe Tuxhmani ishin palë, ndërmjetësuara nga amerikanët. Ajo marrëveshje qe nënshkruaredhe nga Presidenti Amerikan Bill Clinton, KryeministriSpanjoll, Filipe Gonzales, Presidenti i Francës Zhak Shirak, Kryeministri britanik John Major, Kancelari gjerman Helmut Kol dhe kryeministri rus Viktor Çernomyrdin. Ajo marëveshjesolli paqe, por asnjëherë stabilitet Bosnjë e Hercegovinë. Por çfarë dukej se do sillte konferenca tjetër ndërkombëtare, e cilakishte si qëllim po njëjtën gjë sillte paqe Ballkan e veçanërisht Kosovën ishte prag një shpërthimi tmerrshëm?

MARRËVESHJA E RAMBUJESË – MË E KEQJA E NËNSHKRUAR NGA SHQIPTARËT DHE E KUNDËRSHTUAR NGA DIOGUARDI

Drafti i Marrëveshjes Rambujesë, i cili u negociua midis shqiptarëve dhe serbëve me ndihmën e amerikanëve dheveçanërisht dy diplomatëve, Richard Hollbrook dhe Christopher Hill, me gjithë dashamirësinë e tyre, nuk ishte gjë tjetër veçse pak sesa një lëshim shumë i madh i bashkësisëndërkombëtare ndaj Milosheviçit. Dokumenti final linte fuqiadministrimin serb mbi Kosovë, me autonomi diçka si ajo kishte pasur, pak e zgjeruar se kohën e Jugosllavisë titiste, ishte marrë brutalisht nga Milosheviçi vitin 1989.

Joseph DioGuardi, si edhe politikanët atdhetarëshqiptarë, atë kohë ishin opozitë, e kundërshtuan me forcë këtë marrëveshje. Ai doli ballë përpjekjeve për ta redaktuar projektin dhe e kundërshtoi atë me forcën madhe. Si politikan profesionist amerikan, ai e kuptonte mirëse çdokush tjetër se për Amerikën dhe Fuqitë e Mëdha, stabiliteti ishte i rëndësishëm sesa realizimi i drejtave shqiptarëve. Kjo është arsyeja përse diplomatë si Christofer Hill dhe tjerë iu imponuan shqiptarëve, cilët nuk kishin ndonjëmbështetje tjetër, përveç asaj amerikane, dhe sado e pamjaftueshme ishte ajo atë moment, sigurisht nukmund ta refuzonin.

një takim shumë aktivistëve LQSHA-, Joseph DioGuardi deklaroi:

Marrëveshja e Rambujesë është e para marrëveshje historinë e shqiptarëve, nëpërmjet cilës kanënënshkruar me dorën e tyre drejtën serbe mbiKosovën dhe për rrjedhojë skllavërimin e mëtejshëmnën sovranitetin serb mbi Kosovën”.

Me atë rast Liga vendosi Joi dhe Shirley udhëtoninurgjent për Paris. i përcolla atë natë Aeroportin “Liberty” Neëark Neë Jersey-it. Ai ngiste një makinëKadillakthjeshtë. vend parë ishte ulur Shirley. Vendimi për udhëtuar ishte marrë menjëherë. Me shpejtësi ata u bënë gati, morën dosjet, hipëm veturë dhe DioGuardi e mori vetëtimonin.

Arritëm terminal momentin e fundit. nesërmenata u shfaqën përpara Kështjellës Rambujesë. atë kohëshumëkush e ka kundërshtuar qëndrimin e DioGuardit, por nëselexohet edhe sot me pak vëmendje dokumenti përfundimtar iMarrëveshjesRambujesë, ai e Kosovën statusin e autonomisë. DioGuardi ishte kundër. Ajo ndodhi pas është ajo anglezët e quajnë “by default”. Ndodhi mrekullia kryeministri serb, Milutinoviç nuk e nënshkroi marrëveshjen, por ua hodhi fytyrë ndërkombëtarëve çastin kur po lintekështjellën. Mungesa e një marrëveshjeje solli ndërhyrjenushtarake NATO-s udhëhequra nga SHBA-ja. Konsiderojse roli i Joseph DioGuardit ka qenë dhe mbetet historik edhe këtë moment rëndësishëm për Kosovën. Nëse serbët e nënshkruanin marrëveshjen, Kosova mbetej me statusin e njëautonomie nën pushtetin serb. Aty flitej për një autonomi me drejtë referendumi pas tre vjetësh, por a do arrihej dot kjo? Aishin serbët tradhtarë çështjes tyre Rambuje? A ishinserbët tradhtarë, nuk e pranuan atë zgjidhje me konseguencaminimale për ta, dhe asnjë përfitim për shqiptarët, kjo përbën njëpikëpyetje madhe. A ishin ata agjentë shitur, apo naivë, këtë ende nuk e ka vlerësuar historia. E vërteta është situatanuk mbante , serbët nuk nënshkruan, shqiptarët pranuan njëdokument, ndoshta me premtime strukturave fshehta, do t’i bëjë skuqen gjithë jetën. Prapëseprapë, kokëfortësia serbedhetolerancashqiptare i shkuan për shtat zgjidhjes çështjes Kosovës, pra fillimit luftës. Joseph DioGuardi ishte anëne drejtës, por a ishte edhe anën e historisë? Kjo çështje handiskutim.

Ky ëshstë konstatimi im i asaj kohe dhe ky ëshstë edhevertetimi se Kristofer Hill ka qenë atherë dhe është edhe sot njeriu që Kosovën e ka dashur dhe e don nën sovranitetin serb!

Kujdës vëllezër shqipëtarë Kosovës!

Diqka Po Zihet”, por jo tek emisioni i Televizionit 21 por kulisat e interesave anti – Kosovë!