Kur Kroacia të prezantojë euron, paga mesatare neto do të jetë rreth 900 euro, dhe pensioni rreth 320 euro, duke pasur parasysh se për shkak të inflacionit, të ardhurat personale dhe pensionet në Kroaci mund të rriten pak para kalimit nga kuna në euro.

Nëse marrim si të dhëna relevante për pagën mesatare neto në BE në vitin 2021, e cila ishte 1916 euro në muaj, do të thotë se duhen rreth një mijë euro për të arritur mesataren e BE-së. Në Austri, paga mesatare neto vitin e kaluar ishte 2053 euro, dhe në Belgjikë 2091.

Në Bullgarinë e varfër mesatarisht të ardhurat neto vitin e kaluar ishin 413 euro, në Kroaci 797 euro, ndërsa sllovenët në vitin 2021 kanë marrë mesatarisht 1038 euro, shkruajnë mediat kroate.

Çekët ishin pak më të mirë se kroatët me një pagë neto prej 813 euro. Estonezët kanë një pagë mesatare prej 958 euro neto, letonët 648 euro, dhe lituanët 645 euro. Qipro ka 1658 euro, Malta 2261 euro, Finlanda 2509, Franca 2157 dhe Gjermania me pagë mesatare 2270 euro.

Mesatarja e grekëve fiton 917, një portugez 846, një polak 736, një sllovak 690 dhe një hungarez 683 euro. Në Rumani, paga mesatare neto është vetëm 522 euro, kështu që vetëm bullgarët në BE janë më të varfër se 413 euro të përmendura tashmë.

Paga mesatare neto në Itali është 1762 euro dhe në Spanjën fqinje 1718 euro. “Peshat e rënda” të vërteta janë islandezët me 3435 euro, danezët 3100, suedezët 3062, luksemburgasit 3009. Irlandezët ndërkaq marrin 2479 euro dhe holandezët 2263 euro.