Në cilat raste gjëndra tiroide hiqet tërësisht dhe pjesërisht, cilat janë rreziqet dhe komplikimet më të mëdha gjatë dhe pas operacionit, çfarë duhet të ndryshojë në stilin e jetës një personi me gjëndër tiroide të hequr – këtyre dhe shumë pyetjeve të tjera u përgjigjet Ante Shkaro, specialist i otorinolaringologjisë, kirurg i kokës dhe qafës nga Poliklinika Leptir në Zagreb.

Kirurgjia e tiroides është një formë trajtimi për mosfunksionimin e tiroides që rekomandohet në rrethana të përcaktuara qartë. Si fillim rekomandohet për pacientët që kanë një tumor të tiroides, pastaj në rastin e një gjëndre tiroide të zmadhuar dhe nodulare, e cila shpesh shoqërohet me një çekuilibër hormonal.

Udhëzimet e fundit rekomandojnë gjithashtu kirurgjinë në rastin e inflamacionit të rëndë kronik të gjëndrës tiroide dhe gjendjeve të hipertiroidizmit në të cilat trajtimi konservativ nuk ka dhënë rezultate për një periudhë më të gjatë trajtimi.

Qëllimi i operacionit bazohet në ekzaminimin me ultratinguj dhe shpimin e nyjave të dyshimta. Nëse tumori problematik është vetëm në një pjesë të tiroides, atëherë hiqet vetëm ai lob. Por nëse e gjithë tiroidja është strukturalisht problematike ose nën inflamacion të rëndë, atëherë rekomandohet heqja e të gjithë tiroides.

Terapia pas operacionit të tiroides është zëvendësuese në formën e hormoneve të tiroides. Duhet të futet në disa pacientë të cilëve u është hequr e gjithë gjëndra tiroide. Dhe pastaj bëhet fjalë për terapi zëvendësuese gjatë gjithë jetës, duke qenë se hormonet e tiroides janë jashtëzakonisht të rëndësishme për funksionimin normal të trupit.

Në pacientët të cilëve u është hequr vetëm një pjesë e gjëndrës tiroide, specialisti përcakton nëse terapia është e nevojshme duke pasur parasysh strukturën dhe funksionin e pjesës së mbetur të gjëndrës tiroide. Është e mundur që pjesa tjetër e gjëndrës tiroide të marrë plotësisht funksionin e gjëndrës dhe të sekretojë rregullisht një sasi të mjaftueshme hormonesh. Nëse nuk është kështu, atëherë futet terapia zëvendësuese e hormoneve tiroide.

Te pacientët që duhet të marrin terapi, terapia e individualizuar pas operacionit në tiroide është një parakusht bazë për cilësinë e jetës. Nisur nga specifikat e pacientit, është e mundur të rekomandohen disa suplemente dietike. Patjetër që rekomandohet respektimi i udhëzimeve për ruajtjen e një bioritmi të qëndrueshëm, me gjumë dhe lëvizje të mjaftueshme, si dhe marrja e sasive të mjaftueshme të lëngjeve dhe ushqimit cilësor.

Kirurgjia e tiroides mund të bëhet në mënyrë klasike, me drenim pas operacionit që ngadalëson pak rikuperimin. Praktikojmë një metodë minimale invazive duke përdorur të ashtuquajturat gërshërë me ultratinguj, që nënkupton një kohëzgjatje më të shkurtër të vetë operacionit me shkatërrim minimal të indeve dhe shërim më të shkurtër pas operacionit. Pacienti operohet pasdite dhe të nesërmen në mëngjes del nga poliklinika për shërim në shtëpi.

Kirurgjia e tiroides është një procedurë e ndjeshme sepse operohet në afërsi të gjëndrave tiroide dhe nervit të të folurit, gjë që ndikon në lëvizshmërinë e kordave vokale. Është e mundur që këto struktura t’i përgjigjen operacionit, i cili manifestohet me ngjirurit e zërit kalimtar (kordat e zërit) ose ndjesi shpimi gjilpërash në ekstremitete (gjëndra tiroide). Por kjo është disi më e zakonshme me aplikimin e metodës klasike kirurgjikale. Përdorimi i pajisjeve moderne dhe precize redukton ndjeshëm gjasat e komplikimeve gjatë operacionit, dhe shkatërrimi i indeve dhe gjakderdhja minimizohen.

Pas operacionit rekomandohet të pushoni dhe të konsumoni ushqime më të lehta dhe shumë lëngje. Kështu trupi rimëkëmbet më shpejt nga anestezia e përgjithshme dhe heqja e gjëndrës tiroide. Zakonisht pacientët pas tre deri në pesë ditë fillojnë të ndihen më mirë, por rekomandohen të paktën dy javë pushim për të rikuperuar plotësisht dhe për të rifilluar të gjitha përgjegjësitë normale.