Një nga debatet më të mëdha të këtyre kohëve, është ai mbi testimin e popullatës për të identifikuar të infektuarit. Foto: Flickr

COVID-19 ka hyrë ne muajin e katërt të shfaqjes së tij si një sëmundje ngjitëse nga njeriu tek njeriu.

Vende nga e gjithë bota janë në alarm të vazhdueshëm, teksa izolimi në shumë prej tyre vazhdon të jetë i detyrueshëm si e vetmja zgjidhje.

Një nga debatet më të mëdha të këtyre kohëve, është ai mbi testimin e popullatës për të identifikuar të infektuarit.

Kjo duke qenë se shumë prej të infektuarve nuk shfaqin simptoma apo kanë simptoma të ndryshme njëri nga tjetri.

Një nga dilemat e tjera të njerëzve është edhe fakti nëse kanë qenë ndonjëherë të infektuar ose jo.

A mund ta kuptoni nëse e keni kaluar COVID-19?

Eskpertët thonë se rreth 80% e njerëzve në botë mund ta kalojnë pa pasur simptoma.

E nisur nga kjo shumica e personave në botë potencialisht mund ta kenë kaluar ose po e kalojnë këtë infeksion pa e kuptuar.

Në raste të tjera COVID-19 mund të ngatërrohet me gripin sezonal apo alergjitë e zakonshme të stinës.

Ndaj është e rëndësishme të ndiqni me kujdes simptomat që në të shumtën e rasteve paraqesin kollë të thatë, temperaturë të lartë dhe vështirësi në frymëmarrje.

Disa simptoma të tjera mund të shkaktojnë të përziera, dhimbje stomaku, diarre apo humbje te shijes e nuhatjes.

Nëse i njihni simptomat e COVID-19 mund te kuptoni se jeni të infektuar.

Kjo ndodh kryesisht për rastet me simptoma të mesme apo të rënda.

Ndërsa për ata që nuk përjetojnë asnjë lloj shfaqje të virusit, është ende e vështirë të përcaktohet nëse e kanë kaluar ose jo.

Sidoqoftë një studim i kryer në Islandë ku u aplikua testimi i popullsisë rezultoi se 50% e tyre ishin raste pozitive.

Ekspertët shprehen se në të ardhmen me shumë mundësi do të mund të kuptojmë më shumë rreth infektimit të numrit real të popullsisë.

Personat që nuk shfaqin simptoma nuk e transmetojnë me lehtësi virusin, ndërsa simptomatikët fillojnë ta shpërndajnë 1 ose 2 ditë pas shfaqjes së tyre.

A mund të vazhdoni lëvizjet normalisht?

Përgjigja e shkurtër për këtë pyetje do të ishte jo.
Kjo pasi në këtë pikë nuk mund ta kuptoni nëse e keni kaluar, jeni të infrktuar apo të rrezikuar nga ky virus.

Spas mjekëve nuk ka ende një menyrë të saktë se si mund të kuptoni se jeni prekur nga ky virus përveç rasteve kur hasni vështirësi.

Nisur ka fakti që virusi COVID-19 shpërndahet në pjesën më të madhe të personave e rëndësishme është që të ruani distancimin social dhe të lani sa më shpesh duart.