TË ECIM PËRPARA, SAKRIFICËN PËRHERË TA KUJTOJMË (Në 20 vjetorin e lirisë në Kosovë) – Nga Harry Bajraktari*

Marrshimi i forcave NATO-s dhe i UÇK- 12 Qershor vitit 1999, i sollën Kosovës liri aq gjatë pritur porgjithmonë me shpresë pashuar. Kjo ditë e madhe i dha fund terrorit dhe tërbimit egër serb dhe, njëjtën kohë, hapi njëkapitull ri për Kosovën dhe popullin e saj. Pra, triumfoi e drejta, shqiptarëve iu kishte mohuar shumë se një shekullnga Serbia.

Sot, para 20 vjetësh, shqiptarët me aq entuziazëm e gëzim papërmbajtur deri lot, përshëndetën hyrjen e mijëraushtarëve   NATO-s Kosovë. këtë ditë jashtëzakonshme, sundimi serb mbi Kosovë, dha shpirtpërgjithmonë. Kësaj ngjarje madhe historike i parapriuMarrëveshja e Kumanovës.

Kosova sakrifikoi shumë për liri: mijëra vrarë e dëbuar, femra dhunuara, mijëra zhdukur e hedhur këneta e varreza masive. Mbi gjithë këtë sakrificë Kosova nisi ringjalljennga gërmadhat e luftës për formuar shtetin dhe organet e sajlegjitime demokratike.

Sot kur po kremtojmë 20 vjetorin e lirisë Kosovë, duhet falënderojmë me gjithë zemrër Aleancën Veriatlantike, e mënyrë veçantë SHBA na mbështetën parezervë dhe ishin drejtën tonë. Gjithashtu, duhet ta ndjej shpirt gjakune dëshmorëve dhe martirëve ranë beteja shumta sot na sollën këtu ku jemi, lirë e punojmë për veti, për shtetintonë.

Dolëm nga lufta me shumë viktima civile, por fituam gjënë çmueshme njerëzimit, lirinë dhe pavarësinë nuk mund matet me asnjë vlerë tjetër.

Vuajtjet e shqiptarëve me shekuj, ndarë pa drejtësisht nga tjerët, tani janë kthyer mundësi reale për zhvillim ekonomik, thellim demokracisë dhe integrim kombëtar e evropian.Bashkimi i gjithë shqiptarëve ka qenë dhe mbetet ëndërr e jonë e përhershme. Me Kosovën e pavarur jemi shumë afër te ndërtimit kësaj ëndrre, nisur nga ideologët tanë para një shekulli.

zgjedhurit, votuar nga vota e lirë e popullit, organetshtetërore e qeveritare, kanë obligim moral e politik punojnëshumë me shumë Kosovë krijojnë kushte për një jetë mirë e qëndrueshme për gjithë qytetarët. Këtë ua kemiborxh atyre u sakrifikuan për liri, fëmijëve tanë dhe breznive vijnë pas nesh.

rrugën e saj 20 vjeçare, Kosova ka pasur progres dhe sfidapërballë zhvillimit dhe zbatimit ligjit fusha ndryshme.

Kosova pas formimit ushtrisë duhet ecë shpejtë inkuadrimin e saj NATO, si pjesë e sigurisë dhe e paqes rajon, e përfundojë rrugën e saj jo lehtë Bashkësinëevropiane.

E ardhmja jonë varet nga vetë ne, sa punojmë, sa e duamatdheun dhe shtetin, sa krijojmë kushte qytetarët tanë jetojnë lumtur e lirë, me një perspektivë sigurt ardhshmën.

Ky përvjetor i 20-të i lirisë, duhet jetë tepër se ëndërr e shumë se përpjekje për udhëtuar bashkë me mundësitë e realitetin tonë.

ecim përpara ndërtimin e shtetit modern, duke mos e harruar kurrë sakrificën dha populli ynë luftën e fundit dhepara saj.

* Autori është veprimtar dhe biznesmen i shquar i Komunitetitshqiptaro-amerikan dhe themelues i gazetës Illyria.

Qershor 2019