Receta tipike përbëhet nga çokollata dhe gjalpi, por në këtë recetë do të përdorim fiq të thatë dhe pak vaj ulliri, të cilat ndihmojnë që sallami i çokollatës të lidhet e të ëmbëlsohet natyralisht.
Ky sallam çokollate është ideal për festa edhe sepse është i shëndetshëm. I mbushur me fruta të thata, fibra dietike, proteinë dhe yndyrna të pasaturuara. Arrorët edhe pse të gatuar arrijnë t’ju ofrojnë plot vitamina, minerale dhe fibra tamam si frutat e freskëta.
AgroWeb ju sjell recetën e plotë të cilën mund ta përgatisni krejt lehtë për të dashurit tuaj.
Përbërësit:
- 50 g lajthi
- 50 g bajame
- 50 g fistikë
- 100 g biskota me bajame
- 200 g çokollatë e zezë (75%)
- 2 lugë gjelle kakao pluhur
- 150 g fiq të thatë
- 2 lugë gjelle vaj ulliri
- ½ lugë çaji ekstrakt vanilje
- Sheqer pluhur për servirje
Përgatitja:
Parangrohni furrën në 180°C. Piqini lajthitë dhe bajamet për 10 minuta. Shtoni fistikët e piqini edhe për 10 minuta të tjera. Lërini të ftohen dhe më pas pritini ato bashkë me biskotat në copëza të vogla.
Ndërkohë, shkrini çokollatën në banjo-mari. Sapo ajo të shkrihet hiqeni tasin nga uji i nxehtë dhe shtoni në të kakaon. Përziejini mirë derisa të bashkohen plotësisht.
Në një mikser shtoni fiqtë, vajin e ullirit dhe lërini aty derisa të formojnë një pastë të trashë. Më pas hidheni këtë pastë tek çokollata sëbashku me ekstraktin e vaniljes dhe një majë gishtash kripë.
Më në fund erdhi edhe momenti që të shtoni në të frutat e thata dhe biskotat e copëtuara.
Ndajeni masën në dy pjesë të barabarta dhe punojeni atë me duar derisa të marri formën e sallamit. Përdorni letër kuzhinë për ta rrotulluar e për t’i dhënë formën ideale. Mbështillini ato me letër kuzhine dhe vendosini në frigorifer përgjatë gjithë natës (minimumi 5 orë) në mënyrë që çokollata të forcohet. Në mëngjes hiqeni letrën e kuzhinës nga sallami i çokollatës dhe spërkateni atë me sheqer pluhur.
Në përfundim përdorni një spango si në video dhe lidheni sallamin për t’i dhënë pamjen e tij tipike. Mbajeni gjatë gjithë kohës në frigorifer derisa të vijë momenti i servirjes.