Ballina Kulinari Tavë korani me arra – Fama e traditës pogradecare

Tavë korani me arra – Fama e traditës pogradecare

Për 4-5 persona nevojiten:

1 racion peshk 200-250 g

2 lugë gjelle me miell

2-3  lugë gjelle vaj ulliri

2-3 lugë gjelle arra të shtypura dhe kripe

 

Përgatitja e Koranit me Arra në Shtëpi:

 

Pastrojeni koranin dhe priteni në racione.

Lyejeni me miell dhe vendoseni në tavë.

Spërkateni me vaj ulliri dhe vendoseni të piqet në furrë

Hidhni pak ujë të nxehtë në tavë dhe lëreni të marrë valë për 5 minuta.

Më pas shtoni arrat e shtypura dhe hudhrat dhe hiqeni tavën pas 10 minutash.

 

Vlerat e koranit:

Acidet yndyrore Omega-3

Një racion i gatuar i koranit ofron 981 miligramë të acideve yndyrore omega-3 e cila e tejkalon sasinë e rekomanduar ditore prej 250 miligramë në ditë.

Një regjim i pasur me acide yndyrore pakëson rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, hipertensionit, kolesterolit dhe disa llojeve të kancerit.

Acidet yndyrore parandalojnë çrregullime nervore siç janë skleroza, depresioni, çrregullimet bipolare dhe Alzheimeri.

Proteina

Një racion prej 100 gramësh ofron 21 gramë proteinë ose 37 përqind të dozës së rekomanduar për meshkujt dhe 46 përqind të nevojës ditore për femrat.

Studimet thonë se nëse e merrni proteinën nga peshku, keni më suhmë gjasa të humbisni në peshë, të ruani masën muskulare dhe të jeni më të ngopur.

Yndyra

Një racion prej 100 gramësh përmban 6 gramë yndyrë, 1.4 gramë yndyrë të ngopur dhe 60 miligramë kolesterol.

Përmbajtja e kufizuar e yndyrës e bëjnë koranin një variant të mirë proteinash dhe yndyrnash në krahasim me ushqimet e tjera.

Ndotësit e rrezikshëm

Korani është një ndër peshqit më pak të ndotur me merkur apo lëndë të tjera të rrezikshme.

Ka peshq të prekur nga nivele të larta të mërkurit që shkaktojnë lodhje, dëmtime të veshkave, çrregullime nervore dhe dëmtime në tru në veçanti tek fëmijët apo fetusi.