Qeveritë evropiane janë bashkëpunëtore në dëbimet kolektive sistemike, të paligjshme dhe shpesh të dhunshme të mijëra azilkërkuesve në kampet e mjerueshme dhe të pasigurta në Bosnje dhe Hercegovinë, thuhet në raportin e organizatës, Amnesty International.

“Dhuna dhe abuzimi i refugjatëve dhe emigrantëve përgjatë rrugës së Ballkanit” është emri i raportit i cili përshkruan në detaje se si, në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare dhe duke vënë sigurinë në plan të parë, qeveritë evropiane jo vetëm që injorojnë sulmet brutale të policisë kroate ndaj emigrantëve, por edhe financojnë aktivitetet e tyre.

“Në këtë mënyrë ato po inkurajojnë një krizë humanitare në dyert e Evropës”, thotë më tutje raporti.

Aktualisht rreth 5.500 gra, burra dhe fëmijë janë bllokuar në dy qytete të Bosnjës në kufi me Kroacinë, në kampe të improvizuara pa kushte për nevojat themelore për jetë.

Bosnje e Hercegovina nuk mund t’u sigurojë atyre mbrojtje adekuate, kampet e improvizuara nuk janë të higjienike, nuk ka ujë të ngrohtë, asistencë mjekësore dhe ushqim të mjaftueshëm.

Një nënë nga Afganistani i tha Amnesty International: “Ne nuk kemi ushqim të mjaftueshëm për të ushqyer të gjithë familjen, veçanërisht fëmijët. Ata janë vazhdimisht të uritur”.

Pengesat burokratike dhe asistenca ligjore e pamjaftueshme nënkuptojnë se nuk ka gjasa që kërkuesit e mundshëm të azilit të ndiqen penalisht në Bosnjë dhe Hercegovinë. Shumica po përpiqen të vazhdojnë rrugën e tyre drejt vendeve evropiane, thotë raporti.

Ky udhëtim nuk është aspak i lehtë, pasi ata më parë hyjnë në BE përmes Greqisë dhe Bullgarisë dhe pasi iu kundërshtohet kërkesa e azilit në ato vende, ata largohen nga BE-ja dhe vazhdojnë udhëtimin e tyre nëpër Ballkan. Për të arritur Slloveninë ose Italinë, ku fillon sistemi i regjimit pa viza, ata duhet të kalojnë nëpër pyjet e dendura të Kroacisë, lumin e shpejtë dhe në disa vende, përmes fushave të minuara aktive.

Në dhjetë muajt e parë të vitit 2018, të paktën 12 njerëz u mbytën në një nga vendet e Ballkanit Perëndimor, kryesisht duke u përpjekur të kalonin kufirin nga Kroacia në Slloveni. Dhjetëra njerëz vdiqën në mënyra të tjera duke u përpjekur të kalonin një nga kufijtë, thuhet më tutje në raport.

Pothuajse të gjithë ata që janë në kampe të Bosnjës janë kthyer nga Kroacia dhe Sllovenia dhe pothuajse një e treta e atyre që janë intervistuar për Raportin e Amnesty International kanë përjetuar njëfarë forme të dhunës nga policia kroate.

“Shumë prej tyre përshkruan se si u rrahën, se si iu shkatërruan dokumentet. Kjo duket të jetë politikë e qëllimshme dhe sistematike e autoriteteve kroate për të dekurajuar përpjekjet e ardhshme të emigrantëve për të hyrë në vend”, thotë organizata.

Ndër rekomandimet kryesore të raportit të Amnesty International, që tregojnë praktikat e kthimit të dhunshëm të migrantëve në Bosnje e Herzegovinë, thonë se policia kufitare duhet të ndalojë përdorimin e forcës dhe frikësimit për të parandaluar hyrjen e tyre në Kroaci.

Për më tepër, raporti thotë se është e nevojshme të shqyrtohen në mënyrë efikase dhe të paanshme pretendimet për përdorimin e tepruar të forcës nga ana e policisë në kufi dhe të marrin masat e nevojshme kundër autorëve.

Përveç kësaj, thuhet se është e nevojshme të ndalet fushata, e cila duket se është krijuar me qëllim të keqtrajtimit të organizatave që promovojnë të drejtat e refugjatëve dhe emigrantëve dhe në vend të kësaj ata duhet t’u sigurojnë atyre një ambient të sigurt për punën e tyre.

Ministria e Brendshme e Republikës së Kroacisë hodhi poshtë plotësisht gjetjet e raportit të “Amnesty International” për dhunën e policisë kundër migrantëve.

“Në të gjitha këto raste të kontrolleve të detajuara në teren që u kryen nga policia, deri më tani, në asnjë rast nuk është vërtetuar se oficerët e policisë kanë përdorur mjete shtrënguese kundër migrantëve “, tha Ministria e Brendshme e Kroacisë.