Ekspertët thonë aroma e fortë e vezës i atribuohet një mase të vogël që shpaloset kur veza thyhet dhe hidhet në pjatë apo tigan.Kjo masë e vogël dhe e ngjitshme ka ngjyrë pak më të errët dhe përmbajtje më të dendur se e bardha e vezës.Masa në fjalë njihet ndryshe si ‘syri i vezës’ dhe jep aromën karakteristike e shpesh të padurueshme të vezës.
Atë mund ta hiqni me një lugë të vogël dhe më pas ta rrihni vezën e ta gatuani atë.
Si të hiqni aromën e vezës nga enët e gatimit
Njerëzit me nuhatje të mprehtë kanë receptorë më të fortë dhe e ndiejnë erën e vezës edhe në një enë të larë.
Rregulli i parë i pastrimit është që enët që përdorni për vezë t’i ndani nga të tjerat dhe t’i lani me sfungjerë të veçantë.
Por ka edhe mënyra të tjera për heqjen e kësaj arome .
Soda e Bukës
Soda e bukës heq çdo aromë të keqe.
Mbushni një enë të madhe me ujë dhe sodë buke dhe fusni në të të gjitha enët e përdorura.
Lërini në ujë për mbi një orë dhe më pas lajini me larës të zakonshëm.
Uthulla
Uthulla e tretur në ujë është ideale për heqjen e aromave të këqija.
Me uthull mund të bëni të njëjtën gjë si në rastin e sodës ë bukës , madje edhe të shtoni pak lëng limoni për një aromë freskie.
Aciditeti tek uthulla do të eliminojë tërësisht aromën e vezës.
Lëng Limoni
Limoni përmban acid citrik që eliminon të gjitha aromat.
Ju mund t’i spërkisni enët e përdorura me lëng limoni, ose t’i fërkoni me limon.
Kur enët të jenë pastruar lajini dhe shpëlajini me ujë të bollshëm.
Kafeja
Kafeja e tretur në ujë shërben shumë mirë për të pastruar aromat e këqija.
Enët mund t’i mbuloni me një tretësirë të tillë, t’i fërkoni e më pas t’i shpëlani me ujë të ftohtë.