Ballina Shëndet Shtoni peshë edhe pse nuk e teproni me ushqimin? Ja cilët janë...

Shtoni peshë edhe pse nuk e teproni me ushqimin? Ja cilët janë shkaktarët e tjerë

Shtimi i peshës nuk vjen vetëm nga ngrënia pa kriter. Ju mund të shtoni peshë edhe nga shakatarë të tjerë gjë për të cilën nuk mund t’ju shkojë nëpër mend. Ne ju sugjerojmë që të hiqni dorë nga dietat ekstreme, se kur të mësoni arsyet dhe shakatarët se pse shtoni peshë, do ndryshoni regjimin ushqimor por edhe do mbani një peshë konstante.

Më poshtë do të listojmë arsyet e çuditshme përse vazhdoni të shëndosheni dhe pse nuk e teproni me ushqimin:

1.Stresi

Kur jeni të stresuar, në mënyrë të pavetëdijshme organizmi kërkoni sheqer! Janë këto molekula, ato që furnizojnë trupin me energji, por nëse sheqeri i bardhë, pijet e konservuara apo çokollatat janë burimi i kësaj energjie, ju do të shtoni peshë pa e kuptuar.

2. Mungesa e gjumit

Nëse flini më pak se gjashtë orë gjumë, kjo mund të jetë një arsye tjetër për fitimin e papritur të peshës. Kjo sepse njerëzit që flenë gjashtë orë ose më pak konsumojnë mesatarisht 300 kalori më shumë sesa njerëzit që flenë deri në 8 orë.

3. Nuk pini ujë mjaftueshëm 

Një studim i Journal of Endocrinology & Metabolism ka dalë në përfundimin se sasia e mjaftueshme e ujit rrit normën metabolike me 30 për qind, thënë më thjeshtë, organizmi është më i shpejtë kësisoj të gjitha proceset metabolike kryhen më shpejtë.

4. Një dietë e varfër në proteina 

Duke pasur një dietë të varfër në proteina mund të shkaktojë rënie të niveleve të energjisë . Ju do të kërkoni të hani karbohidrate apo yndyrna për t’u ngopur, por në ndryshim me proteinat këto të fundit ju shëndoshin.

5. Ngrënia e ushqimeve me kripë, mund të shkaktojë gjithashtu që trupi juaj të mbajë ujë të tepërt, duke ju fryrë. Kjo lidhet edhe me mënyrën se si funksionojnë veshkat tuaja, pasi edhe ato mund te mos filtrojnë si duhet  të fryhet.

6. Magnezi është thelbësor për humbjen e peshës në mënyrë të shëndetshme sepse aktivizon qindra enzime që kontrollojnë tretjen, përthithjen dhe përdorimin e proteinave, yndyrave dhe karbohidrateve.